Det var i våras som mannen i 20-årsåldern satt med på en rättegång på tingsrätten i Eksjö. Med hjälp av appen Periscope, som han hade i sin mobiltelefon, filmade han från domstolssammanträdet.

Filmen publicerades därefter på internet, trots att det inte är tillåtet. Mannen är nu åtalad för brott mot rättegångsbalken. Vid förhör nekar mannen brott.

"Ovanligt brott"

Annons

Det finns ett vittne till händelsen och det domaren. Domaren såg den åtalade mannens beteende under rättegången och uppmärksammade då att han filmade. Senare upptäckte domaren att filmen fanns publicerad på internet.

I bevisningen finns filmen från rättegången samt bilder som visar skyltningen om att det är förbud mot mobiltelefon i salen. Filmen finns nu hos åklagaren.

— Vad jag vet har detta aldrig tidigare förekommit vid tingsrätten och det är ett ovanligt brott även i övriga landet vad jag vet, säger Carina Tolke, lagman på Eksjö tingsrätt, till tidningen via mejl.

Olovlig körning

Det är rättens ordförande som ansvarar för ordningen i rättsalen och ska ha uppsikt över vad som händer bland åhörare och andra närvarande.

I stämningsansökan framkommer det att mannen även är åtalad för olovlig körning. Enligt stämningsansökan ska han ha kört en personbil utan att ha rätt till det. Händelsen inträffade i Eksjö under oktober förra året. Även här förnekar mannen brott i samband med förhör.