Under onsdagen väcktes åtal mot den misstänkte mannen, som är i 50-årsåldern. Av handlingen framgår det att mannen ska ha blivit arg på den enskilde polisen efter att polisen, i sin myndighetsutövning, vidtagit en husrannsakan och tagit ett föremål i beslag.

Enligt åtalet ska mannen sedan ha ringt till en telefonist i Polismyndighetens växel och uttalat att han skulle döda den aktuella polisen om han inte fick sitt vapen tillbaka. Hotet har sedan vidarebefordrats från telefonisten till den enskilde polisen.

Skulle bita av halspulsådern

Vid ett annat tillfälle ska mannen har ring polisens kontaktcenter och uttalat att han eller någon annan skulle döda samma polis, om han inte fick tillbaka sitt vapen.

I samband med en polistransport på riksväg 32, den 23 februari i år, ska mannen återigen har uttalat hot riktade mot samme polisman.

När den misstänkte mannen förhördes av en annan polis, efter transporten till Polishuset i Eksjö, ska han bland annat ha sagt att han eller någon annan skulle ”klippa” polisen, att polisen har ett pris på sitt huvud samt att han skulle bitit av polisens halspulsåder om polisen hade varit där just då.

I åtalet skriver åklagaren att samtliga hot har vidarebefordrats till den berörde polismannen, något som den misstänkte hade att räkna med.

Kräver skadestånd

Den misstänkte mannen, som nu åtalats för totalt fyra fall av hot mot tjänsteman, har varit frihetsberövad sedan han fördes till polishuset den 23 februari i år. Vid den kommande rättegången i Eksjö tingsrätt kommer flera vittnen att förhöras angående vad den misstänkte mannen sa under telefonsamtalen samt under polisförhöret.

Annons

Polisen som känner sig hotad yrkar skadestånd, avseende kränkning, på 5 000 kronor av den misstänkte mannen.

Den misstänkte mannen åtalas också för ringa narkotikabrott, ett brott som ska ha skett den 13 februari i år.