Natten till den 23 september i år tog sig två män olovligen in i en lägenhet i Tranås. I lägenheten stal männen, enligt åtalet, bland annat en mobiltelefon, kontanter, smycken och en gitarr till ett okänt, men inte ringa värde.

Männen brukade, enligt åtalet, våld mot kvinnan och sa att de skulle skada eller döda henne om hon inte överlämnade värdesaker till dem. Männen ska också ha sagt att om hon kontaktade polisen skulle hon skadas eller dödas.

Den ene av männen ska sedan, efter rånet, ha lämnat platsen i kvinnans bil. Färden tog dock slut relativt snabb, då mannen körde in i ett träd direkt utanför kvinnans bostad.

Våldtäkt

Annons

Mannen som blev kvar i lägenheten är även misstänkt för våldtäkt. Han ska, enligt åtalet, ha utfört en sexuell handling som är jämförbar med samlag. Med tanke på vad som hänt tidigare den aktuella natten befann sig kvinnan i en utsatt situation och ett hjälplöst tillstånd, menar åklagaren. Av den anledningen vågade kvinnan inte göra motstånd eller agera på annat sätt än vad hon uppmanats till av mannen.

De nu åtalade männen har i polisförhör sagt att de saknar minnen av de påstådda händelserna. Båda männen är misstänkta för rån, övergrepp i rättssak och hemfridsbrott.

Den ena av männen är dessutom, som redan nämnts, misstänkt för sexualbrott i form av våldtäkt.

Mannen som körde iväg med bilen är utöver rånet även misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel och dopningsbrott. Mannen ska bland annat ha haft 39 narkotikaklassade tabletter och annan narkotika i ett paket. I polisförhör har han erkänt att det var hans paket. Samme man är även misstänkt för att ha stulit jackor, maskiner och verktyg, till ett sammanlagt värde av omkring 12 000 kronor, ur en parkerad bil. Den senare händelsen kommer mannen inte ihåg.

De båda männen kommer att ställas inför rätta i Eksjö tingsrätt inom kort.

Av åtalet framgår inte om parterna känner varandra sedan tidigare.