1. För att kvinnor innan 1921 inte ansågs kapabla att rösta i Sverige – och det var inte ens 100 år sedan. Ändå sjunger vi i dag med när Beyonce lägger ut texten om "Who run the world? Girls!", som om Röda Bönor alltid bara har varit ett alternativ till kött.

2. För att när Marie Göranzon i en intervju i förrförra podcasten Värvet räknar upp "alla de stora" hon har jobbat med på Dramaten så heter de Ingmar, Erland och så vidare. Helt okommenterat.

3. För att när Leo DiCaprio håller sitt fantastiska tacktal (på tema miljön) på Oscarsgalan i år namnger han bara män (och sina föräldrar förvisso, som jag tror inkluderar en kvinna).

4. För att när jag nyligen åt lunch med fyra andra högutbildade, intelligenta och intressanta kvinnor och en dito man så var det han som höll låda. Vi andra lyssnade. Nickade. På allvar – jag fyllde nog till och med i något han sa för att understryka det intressanta med just det.

5. För att jämställda män kräver jämställda kvinnor. De klarar inte det här utan oss. Vi måste leda dem. Vara det goda exemplet. Ta plats.

6. För att 72 procent av alla chefer i Jönköpings län inte är kvinnor.

7. För att USA aldrig har haft en kvinna som president.

8. För att Sverige aldrig har haft en kvinna som statsminister.

9. För att FN aldrig har haft en kvinna som generalsekreterare.

10. För att när Alicia Vikander fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll påminde det oss alla om att bara en tredjedel av alla talande roller inom filmens värld görs av kvinnor.

11. För att jag senast förra veckan, på förmiddagspromenad i min förort, hann se ett helt våldtäktsscenario för min inre syn medan jag passerade en främmande man på en trång trottoar. Bara för att jag var ensam där (och för fyra år sedan utsattes för ett våldtäktsförsök i en park). I ett samhälle där män och kvinnor erkänns samma värde tar inte den ena gruppen sig rätten att ha sex med den andra, utan samtycke.

12. För att du var mammaledig hela bebisens första år "för att just ni ville ha det så i just er familj" när du i själva verket gjorde precis som den absoluta majoriteten föräldrar "väljer" – eftersom vi är fast i strukturer.

13. För att du som är mamma vabbar mest "eftersom ditt jobb klarar sig bättre utan dig - än din mans jobb utan honom" enligt er båda.

14. För att du har mött sexism, precis som jag, och inte vetat vart du skulle ta vägen. I mötesrummet såväl som på krogen. De grova historierna, handen på din häck. Förväntan att det är "lite på kul". Åsikten att du är trist om du inte spelar med. Äckelkänslorna efteråt.

15. För att du blir så glad att du nästan gråter när personer som Helena Nordström tar initiativ som leder till att 30 kvinnor lyfts fram i olika forum som de förebilder de är - unga, starka, ledare i Jönköpings län. Och för att det kändes så ovanligt fräscht 2016.

16. För att du faktiskt grät när Stina Wollter berättade i P1 Debatt i söndags om att hennes syster dog 30 år gammal på grund av ätstörningar och för att i ett samhälle där kvinnors kroppar inte vore det "slagfält" som programmet kallar den skulle inte något sådant kunna ske.

17. För att det i samma program blir tydligt vad som sätter agendan när Lova Magnusson, 21 år, dj och klubbarrangör, i en diskussion om ofredandena i Köln konstaterar att "frågan bara får plats i media när det blir en invandrarfråga istället för en kvinnohatsfråga" och "att det är kränkande mot kvinnor att frågan bara får plats i media när det handlar om vem som är mannen som gör det". När programledaren Alexandra Pascalidou ber Lova Magnusson precisera vilket dansgolv på hennes egna klubbar som kvinnor utsätts för mest "kladd" på säger hon att det inte har med etnicitet att göra utan att "det enda gemensamma tafsarna har är att de är män" .

18. För att en nyhet uppfattas som "allmänmänsklig" när den har manligt kodade ingredienser, det vill säga handlar om makt, pengar, industri, politik, krig... Och som något "mjukare" när den har kvinnligt kodade diton – mänsklighet, empati, estetiska uttryck, omvårdnad, barn, pedagogik... Fastän världen skulle bli bättre om vi på alla plan fokuserade på det sistnämnda. Varför gör vi inte det?

19. För att du vill ge dina söner den bergfasta tron på att de är lika mycket värda som dina döttrar och kommer att behandla de kvinnor de möter i sitt liv mot bakgrund av denna förvissning.

20. För att kvinnor före oss har banat väg så att du och jag ska kunna vara de vi vill i dag - fria att skita i feminismen (om vi vill leva ut vår historielöshet) ety vi har ett jobb, ett dagis, rätt att välja vem som ska styra landet, och så vidare.

21. För att du vill att lönen för det jobb som du utför ska baseras på det du utför, inte på ditt kön.

22. För att du vill rekryteras för det som står i ditt CV - inte tack vare ditt kön.

23. För det år 2065 finns lika många män som kvinnor som är vd:ar i Sverige och det är oförsvarbart långt bort i tid.

24. För att du vet att en inte måste vara man för att föra vetenskapen framåt, även om 825 män har fått ett Nobelpris. Och 49 kvinnor. (Marie Curie var först i sistnämnda kategorin, hon fick det i fysik, 1903.)

25. För att om vi bryter ned ovanstående statistik och tittar på bara Nobelpriset i litteratur så har vi ett till exempel? Totalt 14 kvinnor har fått det sedan det instiftades 1901, från Lagerlöf (1909) till och med Aleksijevitj i fjol.

26. För att du också ryser när du ser Seinabo Sey uppträda på Grammisgalan tillsammans med 100 andra kvinnor - för att vi är alla kvinnor, oavsett hudfärg. Att vara svart och kvinna, förstår jag, medför dock erfarenheter som jag också inte delar, men fattar finns. Liksom det medför erfarenheter att vara slöjbärande kvinna, kvinna utan körkort i Saudiarabien, utan kläder på strippklubb, och så vidare.

27. För att något som jag också vet finns, och har upplevt, är systerskap. Och den går över alla gränser och åldrar. Och vi påminns om den dagar som den här.

28. För att jämställdhetsfrågor gäller alla men tenderar att debatteras av kvinnor och göras till "en kvinnofråga". När såväl pappor som förhållanden vinner på en mer jämnt uttagen föräldraförsäkring, till exempel.

29. För att Vasaloppsarrangörerna misslyckades med att rensa bort de män på upploppet i Mora som i söndags slogs om en placering i storleksordningen femtionde plats. Vilket gjorde att spurtstriden för dameliten omintetgjordes och den svenska åkaren Britta Johansson Norgren fick nöja sig med en silvermedalj. "En tråkig placering" kallade hon det själv och jag förstår hennes ilska. Män - ur spår! Ni är i vägen (och killar, den här punkten går att läsa SOM EN METAFOR. Applicera sedan på andra situationer i livet).

30. För att det är jättesvårt att tänka sig hälften av makten och härligheten på riktigt. Så fort tjejer talar lika länge som killar i ett klassrum till exempel, eller på ett möte, så har de tagit o e r hö r t mycket tid i anspråk, upplever auditoriet. Nästan tjatigt, har det blivit. Men tänk om det är fel på auditoriet?