Sedan den första maj har totalt 26 bostadsinbrott anmälts i Jönköpings län – en väldigt hög, men inte helt ovanlig siffra, enligt Monica Bergström.

– Det brukar öka vid den här tiden på året, speciellt i anslutning med storhelger. Det är då som folk börjar att åka bort, säger hon och berättar att det i nuläget inte finns några misstankar om att det är en inbrottsliga som härjar:

– Nej. Det finns inget som tyder på det, säger Bergström och fortsätter:

– Men något som är nytt är att inbrott skett även i larmade bostäder där bostadsinnehavaren tydligt märkt ut att bostaden är larmad.

LÄS MER: Polisen vädjar till allmänheten – efter stora inbrottsvågen

Polisen har för tillfället ingen misstänkt till inbrotten.

– Vi har naturligtvis gjort brottsplatsundersökningar och hoppas att det kan leda till något, säger Bergström och berättar vad man kan göra för att skydda sin bostad mot inbrott:

– Man kan aldrig vara helt säker, men det finns en del saker som man kan göra. Tänk på att samverka med grannar, parkera på grannens uppfart och se till att vara uppmärksam på saker som sker i bostadsområdet.

Fotnot: Se faktarutan för fler tips.

Annons

LÄS MER: Inbrottsvåg i länet – fyra villaägare drabbade

Polisen tipsar: Så skyddar du dig bäst mot inbrotten

1. Förvara inte värdeföremål i sovrummet – det är ofta det första rummet tjuven söker..

Polisen tipsar: Så skyddar du dig bäst mot inbrotten

1. Förvara inte värdeföremål i sovrummet – det är ofta det första rummet tjuven söker igenom.

2. Försök få det att se ut som om någon är hemma.

3. Använd timers för till exempel radio och lampor.

4. Samverka med grannar. Ta in tidningen/posten åt varandra, se till varandras hus, vattna i varandras trädgårdar, parkera på grannens uppfart och be varandra om hjälp med gräsklippning.

5. För att undvika att tjuven tar sig in genom ett fönster på övervåningen - ha inte ha lösa stegar liggande i trädgården.