När höstmörkret börjar komma sker fler inbrott än under någon annan tid på året.

Tips till att motverka inbrott

Installera ett godkänt hemlarm i hela fastigheten.

Ha helst dörrar låsta, även när du är hemm..

Tips till att motverka inbrott

Installera ett godkänt hemlarm i hela fastigheten.

Ha helst dörrar låsta, även när du är hemma.

Se till att alla dörrar och fönster har godkända lås. Detta gäller även altandörr och garagedörr. Eventuella källarfönster bör ha galler.

Se till att ha bra utebelysning, och gärna med rörelsedetektorer.

Samarbeta med dina grannar starta grannsamverkan och hjälp varandra hålla koll på vem som rör sig i området. Tjuvar gillar inte att bli sedda.

Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i ett låst förråd. Då kan de inte användas som inbrottsredskap hos dig eller din granne.

Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter. Stöldmärkning görs idag enkelt med märk-DNA.

Källa: Folksam

Det har inte minst märkts i Nässjö kommun, där det varit ovanligt många inbrott på senare tid. För några veckor sedan drabbades Nässjö av en rad villainbrott över ett veckoslut.

En tid innan dess ägde ett minst sju inbrott rum i trakterna av Anneberg.

Larm avskräcker

Mörkret är givetvis en faktor som ökar inbrotten, men det finns fler orsaker till att inbrott sker.

Annons

— Avsaknaden av larm gör jobbet lättare för tjuven. Att ha ett godkänt hemlarm i hela sitt hem samt se till att det alltid är på minskar risken för inbrott, anser Erik Arvidsson, som jobbar som skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

I en granskning som företaget har gjort framgår att vid över 85 procent av alla villainbrott saknas det hemlarm. Man kunde också hitta att de flesta inbrotten sker vid fönster och fönsterdörrar.

— Vi vet att fönster och dörrar är de vanligaste inbrottsvägarna och därför vill vi tipsa om att se till att huset har godkända lås samt brytskydd på såväl fönster som dörrar.

Men inbrottslarm i all ära - det finns även en hel del åtgärder, som kan förebygga inbrott. Se vilka under faktarutan vilka råd som skadeförebyggaren ger.

Det som stjäls mest från i villor är sådant som är lätt att ta med sig och som snabbt går att omsätta till kontanter. I Folksams granskning hade guld och smycken stulits i nära 90 procent av alla inbrott. Även klockor och kontanter är vanligt förekommande stöldföremål.