25-ÅRINGEN hävdade att han ville hjälpa barn i Syrien. Det var därför han hade googlat “jihad”, och SMS:at till en vän att de setts för sista gången.

När han återvände till Arlanda efter att ha blivit stoppad i Turkiet uppgav han visserligen själv att han velat ansluta till Nusrafronten, terrorrörelsen al-Qaidas syriska gren, men varken i tingsrätten eller i hovrätten kunde åklagaren bevisa att syftet varit att begå terrorbrott, så åtalet ogillades.

Det var ett bakslag för de som drivit på för att förbjuda terrorresor.

DET ÄR INTE olagligt att laga mat, sköta logistik eller rekrytera folk – ens om man gör det på uppdrag för eller inom en terrororganisation.

Det vill nu justitieminister Morgan Johansson (S) ändra på.

Utredningen lämnades till honom på fredagen (15/12). Förhoppningsvis ökar chanserna till fällande dom i fall som det med 25-åringen när den nya lagen kommer på plats. Enligt planen sker det i januari 2019.

Förslaget är att kriminalisera deltagande i terrororganisationer, även om aktiviteten i sig inte är olaglig.

Annons

Det innebär att det blir olagligt att exempelvis vara kock inom Islamiska Staten. Det blir också förbjudet med samröre – att göra affärer med – eller att uppmana och rekrytera till deltagande i en terrororganisation.

Norge har en förhållandevis framgångsrik lagstiftning på området. Där har hittills nio personer dömts till fängelsestraff, och ytterligare 30 är misstänkta.

DET ÄR OCKSÅ svårt att hitta några starka invändningar mot förslaget.

Enligt utredaren, justitierådet Stefan Johansson, skyddas inte terrororganisationer av föreningsfriheten. Det bör alltså inte finnas några juridiska hinder.

Det är också bra att bedömningen av vad som är en terrororganisation ska göras av domstolen, och inte av riksdag eller regering.

Lagförslaget gör det också möjligt för polisen att använda sig av tvångsmedel som telefonavlyssning och kameraövervakning, vilket gör den preventiva terrorbekämpningen enklare.

En av få kritiska frågor man kan ställa är varför Sverige får en sådan lag först nu, när samtliga EU-länder utom Danmark har en. Det krassa svaret är att vi fram till april 2017 varit hyfsat förskonade från dödlig terror.

Men bättre sent än aldrig. Även terrororganisationernas assistenter är medskyldiga till terroristernas brott – snart även enligt lagen.