Vi går rakt på sak. Motståndarna ska förstås luras bort på planen och när det kommer till de svenska ledarna ska de luras vid sidan av densamma.

För när Melina Curiander, som fyller 16 år senare den här månaden, får frågan om vad hon absolut inte kommer glömma att packa med sig under mästerskapet svarar hon:

– Skor är det viktigaste, sen måste jag även ha med mig en bok. Jag läser aldrig, men jag måste ändå ha med den så att det ser ut som att jag läser.

Vad är det för bok?

– Det är någon bok som mamma tog med hem från jobbet.

Så det är mamma som ska tro att du läser under resan?

– Nä, det är ledarna. De ska tro att jag läser mellan matcherna och aktiviteterna.

Och vad är det du planerar att göra istället för att läsa?

– Då ska jag sova, säger hon och skrattar.

Hur den där planen faller ut återstår väl att se. Likaså den om att lura bort motståndarna.

Annons

För lite mer än en vecka sedan blev hon uttagen i EM-truppen. Beskedet fick hon under en landslagssamling i Finland.

– Jag blev jätteglad. Men vi var 14 tjejer som hade samlats och tolv tog plats i truppen så man försökte hålla igen lite med respekt för de som inte får åka, men inombords var man jättestolt och glad.

Det handlar egentligen om ett B-VM där de tre främsta nationerna spelar upp kommande U16-landslag i A-gruppen.

– Det blir väldigt tufft, kan jag säga. Men chansen finns.

För Melina Curianer avlöser det ena basketäventyret det andra. Först var det landslagssamling i Finland, nu spel i EM och när hon kommer hem blir det direkt färd till Kinna där hon börjar basketgymnasiet samt byter klubb till RIG Mark.

– Att flytta hemifrån är lite pirrigt, men vi är fem tjejer som börjar på gymnasiet som spelat ihop i landslaget och som lärt känna varandra.

Melina Curiander hoppas förstås ta plats i landslagstrupper framöver och efter tiden på gymnasiet drömmer hon om en fortsatt basketkarriär.

– Efter gymnasiet vill jag antingen spela i den svenska ligan eller komma utomlands och spela på högre nivå.

Även U16-EM för pojkar spelas den här månaden. I den svenska truppen finns Nässjöfostrade Barcelonaspelaren Erik Käll. Den turneringen spelas i Montenegro med start på fredag.