Många av oss brukar ju önska oss en ”riktig” vinter, och i år har väl vintern levererat. Åtminstone när det kommer till mängden snö. Statistik från Eksjö Energi och entreprenören Gilbert Gustfasson visar att årets vinter krävt mer snöröjningsarbete än på många år.

— Det var längesedan vi var igång och skottade så mycket snö som nu. Och jag tror det kommer fortsätta nästa vecka också men sen kommer det förhoppningsvis inte så mycket mer, säger Eksjö Energis gatuchef Bo Axelsson.

Så mycket mer än i fjol

Med torsdagens rundor har man denna vinter hunnit med att röja gatorna på snö i Eksjö 14 gånger, och gång- och cykelvägarna 37 gånger. Det kan jämföras med fjolårets tre respektive 20 gånger, på hela vintern. Vintern 13/14 och året efter röjde man gatorna fem gånger, och vintern 15/16 sex gånger. Inte sedan vintern 10/11 har man sett liknande mängder snö då man slutade på 19 snöröjningar av gatorna, och hela 51 rundor på gång- och cykelvägarna.

— Det som varit påtagligt de senaste åren är också att vi fått mer problem med halkbekämpning och har fått göra av med mycket mer sand. Om det hela tiden kommer ett nytt snötäcke eller om det smälter och fryser på mellan gångerna försvinner sanden och vi måste lägga på nytt, säger Axelsson.

Uppkomna problem

Just sanden visar också att årets vinter breder ut sig mer än tidigare år. De fyra senaste vintrarna har man börjat sopa upp vinterns sand vecka elva eller tolv. Så lär inte ske i år då vecka elva redan står för dörren.

Annons

Ett annat problem för året har varit att snöröjningen påverkat många fastighetsägare som upprepade gånger fått snö upplogat på sina trottoarer.

— Det har inte riktigt fungerat bra. Jag förstår att folk blir frustrerade när de är duktiga på att skotta och så kommer vi och vräker upp ny snö, säger Axelsson.

Han berättar att man funderar på ett nytt snöröjningssystem inför nästa vinter.

— Vi tittar på om man kan hålla sig till att bara lägga snön på ena sidan vägarna. Då får vi lite bredare gator, och de fastighetsägare som hamnar på snösidan behöver inte hålla rent framför sin tomt.

Lite humor

På frågan om han hunnit tröttna på snön skrattar han till svar.

— Fram till jag blev gatuchef har jag uppskattat snö väldigt mycket. Nu kan man väl säga att jag har ett mer blandat förhållande till snö, säger han och skyller skämtsamt på Eksjö Energis VA-chef Torbjörn Johansson som önskat sig rikligt med nederbörd för att komma tillrätta med de tidigare grundvattenproblemen.

— Jag tror att Torbjörn dansade regndansen för länge, säger han.

Dyrare än beräknat

Skämt åsido kommer snöröjningen ändå kosta en del pengar. Axelsson berättar att snöröjningsbudgeten ligger på ett snittvärde av cirka tre miljoner kronor varje år.

— Och en sådan här vinter tror jag det kommer kosta uppåt fem miljoner. Men oavsett om vi avsätter en miljon eller tio måste vi ju alltid ta bort den snö som kommer. Man vet aldrig hur vädret kommer bli.