Nyligen har han flyttat från den gigantiska villan bakom lasarettet i Nässjö till familjens nyrenoverade och väl tilltagna sommarstuga vid Sjunnarydssjön. Hela samlingen av priser, bilder och andra attribut från tävlingsåren har Kenneth Josefsson fått ta hand om, han med det fina kontorsmuseet vid Anneforsvägen på gården bakom Elsies café.

Bland skrivmaskiner

Där ska skrivmaskiner, gamla telefoner och mekaniska räknemaskiner få sällskap med resultatet av Rune Sörmanders 17 år som aktiv speedwayförare. Kenneth Josefsson var ju själv en gång i tiden en icke så oäven speedwayförare och var för övrigt med om att starta Brassarna i Brassbo. Till vårens nystart för museet kompletterar han kontorsgrejorna med speedwayhistoria, inte bara Runes.

Rune Sörmander var, tillsammans med Ove Fundin och Varg-Olle Nygren de största inom svensk speedway på 1950-talet när speedway fortfarande var en mycket stor sport. Åren 1948 och 1965 vann han inte bara SM, NM, EM och lag-VM, utan satte också inte mindre än 35 banrekord i tre världsdelar.

Högsta snittpoängen

1954 hade Rune den högsta snittpoängen av alla i den svenska serien, 17,6 av 18 möjliga per match. Den bedriften är han mest stolt över trots att listan över framgångar är så lång att den inte får plats i en artikel.

Vi ger ett smakprov: 1955, 1958, 1959 blev Rune svensk mästare i speedway individuellt. 1954 och 1962 tog han SM-guld i par, ena året med Allan Poppe Nilsson och andra året tillsammans med Per T Svensson.

SM-etta i lag

Annons

Svensk mästare i lag blev han 1957, 1958, 1959, 1962 och bäste poängplockare i speedwayserien var han 1952, 1954, 1958, 1959, 1960, 1961.

Världsmästare i lagspeedway blev han 1960, 1962, 1963 och 1964 samt Europamästare i lag 1959 och individuellt 1952 och 1957. Därutöver ett knippe nordiska mästerskap och internationella titlar som Queenslandsmästare i Australien.

Ingen annan Nässjöbo i idrottshistorien kommer ens i närheten av den meritlistan.

Fortfarande känt namn

Så här ett halvt sekel efter det att karriären tog slut är Rune fortfarande ett mycket känt namn i speedwaykretsar. Dagens speedwaycirkus tittar han till ibland i Vetlanda och det är många som vill prata och fotografera när Rune tittar in i depån.

Ofta är han ute på olika festligheter och visar sin motorcykel, en maskin som får dagens ljuddämpade speedwaycyklar att låta som en symaskin. När Rune motionerar gasrullen låter det som åskan.

Mycket i Australien

Tack vare sitt motorintresse fick Rune Sörmander se stora delar av världen. Han tävlade mycket i Australien, slog banrekord fyra gånger i rad i Sydafrika och körde förstås mycket i länder som England men även i det krigshärjade Centraleuropa i 50-talets början. Det var inget lyxliv att vara speedwayförare i Polen i början av 50-talet, kan Sörmander intyga.

Sålde möbeltyger

Han har förstås inte bara åkt motorcykel, denne Nässjöbo. Det har blivit några mil i bil också som försäljare under 28 år för Nevotex. Mycket skinn och mycket möbeltyger har han sålt i sina dagar.