På nationaldagen den 6 juni kommer föreningen att få ta emot kulturpriset samt 10 000 kronor.

MOTIVERING: Kulturpris 2017

Eksjö kommuns kulturpris 2017 tilldelas Metropol Eksjö biografförening för deras mångåriga k..

MOTIVERING: Kulturpris 2017

Eksjö kommuns kulturpris 2017 tilldelas Metropol Eksjö biografförening för deras mångåriga kulturgärning där varaktighet, långsiktighet och nyskapande har möjliggjort att Metropolbiografen förblivit en källa av film och upplevelser för såväl ung som gammal.

— Det känns jätteroligt. Det kom oväntat för mig i alla fall. Det blir som ett erkännande att vi gör någonting bra och att vi lyckas med det vi vill åstadkomma i föreningen, säger Ola Fjällman, ordförande.

Vad pengarna kommer att användas till har de inte bestämt än men Ola Fjällman berättar om planerna de har efter sommaren.

— Vi kommer att byta ut alla biostolar. Det blir direkt efter sommaren. Det kommer att bli lite större plats för ben och armar. Mugghållare, högre ryggstöd och du kommer även kunna luta tillbaka ryggstöder lite.

Annons

I nuläget har de 144 platser, med de nya stolarna kommer det att bli runt 100-110 platser.

Egen undersökning

I januari genomfördes en kundundersökning som eleverna på handelsprogrammet på Eksjö gymnasium genomförde. De ställde lite allämna frågor om hur de får reda på att det går en film, vad de tycker om upplevelsen, personalen, stolar, ljud och bild.

— Snart kommer vi att göra en egen kundundersökning där vi kommer att mejla ut frågor till dem som någon gång har bokat biljett av oss. Vi har några tusen mejladresser som vi kommer att skicka till. Sedan kommer vi aktiv att jobba med resultatet och se vad det är för åtgärder som besökarna tycker borde göras, säger Fjällman.

Kämpat hela tiden

Thomas Hanzén, kulturchef i Eksjö kommun, berättar att man fick in sex nomineringar i år.

— En del av de nominerade hade fått priset för några år sedan och vi tyckte att det var för tätt inpå. Metropol har däremot inte fått ta emot priset.

— När vi diskuterade det här i nomineringsgruppen tyckte vi att det var självklart att biografföreningen skulle lyftas fram. De har verkligen kämpat på hela tiden, säger han.