Första gången Michaela prövade luftgevär på skolan hemma i Vaggeryd blev det tre tior av lika många möjliga.

Fakta: Michaela Arvidsson

Ålder: 22 år.

Bor: Eskilstuna, Bratteborg eller på hotell.

Gör: Studerar och elitsat..

Fakta: Michaela Arvidsson

Ålder: 22 år.

Bor: Eskilstuna, Bratteborg eller på hotell.

Gör: Studerar och elitsatsar i sportskytte.

Familj: Är det viktigaste vi har.

Intresse: Skytte (så klart!), design, träning.

Läser: Kurslitteratur.

Lyssnar på: Träningsmusik eller ljudböcker.

Tittar på: ”Skam”.

Favoritmat: Vegetariskt.

Drömmer om: En okomplicerad värld.

Har studerat: på skyttegymnasiet i Sävsjö.

Finns på: www.michaelaarvidsson.se

— Jag som inte ens kunde ladda geväret fattade nog inte hur bra det var. Men det var kul, säger Michaela som ganska snart efter den där prova på-dagen på mellanstadiet började träna.

Talangen fanns. Det gick bra för elvaåringen från Bratteborg på träningarna och när hon så småningom började tävla fick hon redan från början höga resultat.

När hon som 14-åring övergick från sittande skjutning till stående fortsatte det att gå bra. 15 år gammal tog hon sitt första junior SM-guld och det ledde till landslagsuppdrag och att hon fick delta i landskamper.

— För mig blev det ett ganska enkelt val att börja på skyttegymnasiet i Sävsjö efter nian, fortsätter Michaela.

Tre år på gymnasiet var tanken, för Michaela dröjde det dock fyra innan hon kunde ta studenten.

Under tredje året tog hon ett sabbatshalvår eftersom det helt enkelt blev för mycket. Hon lyckades varken prioritera idrotten eller skolan och under de månaderna lade hon av med skyttet helt.

Sommaren efter att hon egentligen skulle ha slutat skolan började hon på nytt. Läste sitt tredje år och tog upp skyttet. Glöden fanns där igen, talangen också och hon läste i fatt det hon missat.

— Det fanns inget alternativ utan var något av en självklarhet. I dag finns möjligheten att läsa fyra år, det fanns inte då men jag tror att det hade varit bra, säger Michaela.

I dag är 22-åriga Michaela tillbaka i skolbänken och vi pratas vid efter en intensiv period med tentor och redovisningar. Hon är på väg hem från skolan genom sin nya hemstad Eskilstuna och att det var där hon hamnade var också ganska självklart.

— Alla behöver en plan B och jag tittade efter var de bästa skyttemöjligheterna fanns. Just Eskilstuna har en av de bästa anläggningarna och många tävlingar. Fanns det en skola där? Ja. Fanns det något jag ville läsa? Ja. Alltså fick det bli Eskilstuna.

Annons

Där, på Mälardalens högskola, läser Michaela informationsdesign och försöker efter förra läsåret då hon läste på halvfart fokusera på skolan under detta mellanår.

Hon trivs, känner att hon hittat rätt och försöker – vis av erfarenheten sedan gymnasiet – att prioritera rätt.

— Det är alltid ett pussel men jag försöker att inte ta på mig för mycket utan ta det lite försiktigt och lyssna på mig själv. Och jag känner att jag har mer kunskap i dag.

Visst, konstaterar Michaela, hade det varit lättare att bara fokusera på träningen men skyttet är ingenting som varar för evigt och inte heller något hon kan leva på.

Hon vill ha en utbildning och känner dessutom att det kan vara skönt att variera det hon lägger fokus på. Det ger bättre kvalitet på träningarna om hjärnan får andas emellan, säger hon.

Klart är dock att Michaela tänker fortsätta sin satsning. Trots att hon, som fått en kvotplats till Rio, fick stanna hemma från OS.

— Suget har väl inte varit jättestort och jag har behövt tid att ladda om. Men jag känner att nytändningen ändå har börjat komma. Efter jul var jag på EM-uttagning och just nu känner jag mig väldigt taggad.

Klart i dagarna är dessutom att hon blir en av 16 svenska skyttar som får representera Sverige i Maribor i Slovenien 6-12 mars.

I gevär kommer Michaela tillsammans med Lotten Johansson och Marcus Madsen att skjuta i seniorklassen och enligt förbundskapten Mats Eriksson har de en högsta nivå som kan bära riktigt långt.

— Samtliga uttagna har under 2016-17 vid flertalet tillfällen skjutit poänger som räcker för topp-15-placeringar sett till de tre senaste årens EM-resultat, säger Eriksson i ett pressmeddelande.

För Michaela är skytte fortfarande kul och det är därför hon håller på. Som luftgevärsskytt visar statistiken att utövarna är som bäst mellan 25 och 30 år. Själv är hon 22 i dag och har med andra ord tiden för sig.

— Eftersom jag var så nära OS sist vill jag dit nästa gång. Jag har tagit mig en funderare, eftersom jag vet hur mycket jag måste offra både i tid och pengar, men jag vill verkligen dit.

Michaela säger att hon lärt sig väldigt mycket av den inställda Rio-resan. Det har varit kämpigt men ändå roligt.

— Det är ju inte bara målet som är viktigt utan resans gång också. Nu hoppas jag kunna bevisa att de inte behöver välja nästa gång utan att valet är självklart.