Jag har bara förberett en fråga innan jag träffar Mikko Roth: "Var börjar man berätta din historia?".

Fakta: Mikko Roth

Ålder: 41.

Gör: Är med i fokusgrupp prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Jön..

Fakta: Mikko Roth

Ålder: 41.

Gör: Är med i fokusgrupp prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Jönköping.

Familj: Mitt minikollektiv, son på 22 år, syskon och vovve.

Bor: Mullsjö.

Intressen: Konstskapande, djur, gospel och mycket mer.

Läser: För lite.

Lyssnar på: Allt från ballader till hårdrock.

Tittar på: Allt med vampyrinslag.

Favoritmat: Kryddstark kulturell mat.

Drömmer om: Äga ett eget hus med stor tomt.

Aktuell: Föreläser i dag, på EU:s anti-traffickingdag 18 oktober, om sin historia på Sensus i Jönköping.

Man kan börja i ögonblicket när han blev utsatt för sexuella övergrepp första gången. Eller så kan man ta vid när han ställde sig på gatan på Norra Klara i Stockholm och sålde sex. Eller när han jobbade på bordell i Amsterdam. Men vi tar det från början. Bakgrunden till allting.

Mikko föddes i Stockholm 1973. Han växte upp hos sin farmor där Mikko och hans syster for illa. Grannarna larmade socialtjänsten om att det undernärda syskonparet tiggde mat hos dem. Efter ett tag fick de i stället en fosterfamilj.

– Jag minns hur vi lämnades på ett jourhem. Under ett år hade vi fyra olika familjer. Vi var väldigt dysfunktionella. När de tog in en julgran tyckte vi de var helt tokiga. Vi hade aldrig haft någon, säger Mikko, som då var sex år gammal.

Blev misshandlad

Av en fosterfamilj fick han stryk och Mikko berättar att han inte fick någon närhet av de nya föräldrarna. När han var runt elva fick han det, fast på ett helt annat sätt.

Då kom han i kontakt med en man som han började se upp till. De började träffas för fika. Mannen kramade Mikko, något som hans fosterföräldrar inte gjorde. Men sedan gick det längre. Mannen började ta på honom och efteråt fick han pengar.

Det blev starten på ett destruktivt mönster som cementerades några år senare, på ett badhus. Då drog en man in 14-årige Mikko i ett bås och tvingade honom till oralsex. Efteråt kräktes Mikko. Vid tiden hade han utvecklat både ångest och ett självskadebeteende.

– Jag förstod att om det fanns ett sexuellt intresse för mig, så kunde det ge mig vinning.

Efter händelsen i badhuset började han aktivt leta upp kunder i Stockholm. På T-centralen, urinoarer, parker.

– Det var ett sätt för mig att kontrollera övergreppen, genom att bestämma vilka som skulle köpa mig.

Annons

När han var 18 stod han på den "manliga versionen av Malmskillnadsgatan", Norra Klara, där den manliga prostitutionen hade sin marknad. Kunderna cruisade runt i bilar.

Arbetade utomlands

Men det var bättre "business" i USA. Dit drog Mikko något år senare för att jobba som strippa. Även där sålde han sex. Träffade kunderna efter jobbet och mådde dåligt utan att veta varför. Han såg inga problem i att sälja sex.

– Jag tänkte: "Jag är snygg. Varför inte tjäna pengar på det? Det är normalt".

Inte heller när han reste till Amsterdam med en enkelbiljett för att jobba på en bordell insåg han att det var prostitutionen, som gav honom en känsla av kontroll, som förstärkte ångesten.

– Man blev ett nummer i en katalog som kunderna bläddrade genom. Som mest hade jag fem kunder per dag. Jag hade tillräckligt många kunder så att jag kunde säga nej till dem jag inte ville träffa. Men det fanns andra där som inte kunde säga nej.

Mikko hann också resa till Tyskland för att även där jobba som prostituerad. Till slut ville han hem till Sverige.

– När jag blev erbjuden ett modelljobb fick jag höra att jag inte skulle berätta om att jag sålde sex. Då förstod jag att det var ett dåligt jobb. Jag visste att det var illa innan, men inte så illa. Det var då jag började gå sönder.

För att få tillbaka sitt pass från chefen, för att kunna resa hem, hittade han på att hans mamma varit med om en allvarlig olycka. Han flyttade tillbaka till hembyn och pluggade. Tog droger för att komma undan ångest men insåg att det inte längre fungerade och sökte hjälp. Genom bekanta, psykolog och kyrkan mådde han allt bättre. En dag på väg till skolan såg han en bekant bil. Det var förövaren, den första som utnyttjade honom sexuellt. Några år senare polisanmälde Mikko mannen, som fick fängelse.

Flashbacks

Det fanns och finns mycket att bearbeta. Synen av bildörrar påminner om barndomsminnen när han fick stryk av fosterpappan. Ibland kommer minnena tillbaka som flashbacks. Det är till exempel ljudet från ett järnrör som slår honom.

Berättelserna är svåra och mörka, men Mikko darrar inte på rösten en enda gång. Han är van vid att prata om sitt förflutna och arbetar i dag med prostitutionsfrågor på länsstyrelsen i Jönköpings län. Där kommer han ofta i kontakt med båda män och kvinnor som säljer sex. Sedan två år bor han i Mullsjö.

Att han är öppen med sin historia är självklart. I dag ska han prata på studieförbundet Sensus.

– Min svaghet är min styrka. Om det är nervöst att hålla i en föreläsning så kan jag säga det, "jag är jättenervös".

 

Har du en egen berättelse om att sälja sex? Hör av dig till patrik.chi@hallpressen.se

sex