För Socialdemokraterna började valvakan med en riktig nagelbitare. Enligt vallokalsundersökningen gick Socialdemokraterna mot sitt sämsta valresultat någonsin.

Men efter nattens räknande står det nu klart att Socialdemokraterna har tagit hem flest röster av samtliga partier i kommunen, nämligen 25,8 procent. Jämfört med tidigare val är ökningen knapp med 0,1 procentenheter. Det gör att mandatmässigt ligger Socialdemokraterna kvar på 12 mandat.

Vetlanda Framåtanda, som efter en stor ökning i valet 2014 sågs som förra valets vinnare, backar i år med 3,1 procentenheter till 18,3. Det gör att man kniper 9 mandat, samma siffra som man haft denna mandatperioden.

M ökar mest

Moderaterna verkar vara årets vinnare sett till ökning, då man går upp med 4,2 procentenheter. Det gör att Moderaterna ökar från fem till sju mandat, efter att partiet fått 15,4 procent av rösterna.

I valet 2014 ökade Sverigedemokraterna stort på riksnivå, medan man inte såg samma framgångar på lokalt plan i kommunen. Partiets ordförande Björn Fälth menade då att det berodde på att man förlorat röster till Vetlanda Framåtanda.

I år verkar siffrorna svängt då VF tappar 3,1 procentenheter medan SD går upp med 3,3. Drygt var tionde röstberättigade lade sin röst på SD, som fick 11,5 procent av rösterna. Partiet går nu från fyra till fem mandat vilket gör partiet till det fjärde största i kommunen, tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Annons

V fler röster än L

För Centerpartiet gick det inte lika bra som man hoppats, meddelade ordförande och oppositionsråd Dan Ljungström under gårdagen. Partiet backar med 0,5 procentenheter och landar på 10,8 procent av rösterna, men ligger kvar på samma antal mandat som innan, nämligen fem.

Så ser den preliminära mandatfördelningen ut just nu

Socialdemokraterna 12 (+-0)

Vetlanda framåtanda 9 (+-0)

Moderaterna 7 (+2)

Center..

Så ser den preliminära mandatfördelningen ut just nu

Socialdemokraterna 12 (+-0)

Vetlanda framåtanda 9 (+-0)

Moderaterna 7 (+2)

Centerpartiet 5 (+-0)

Sverigedemokraterna 5 (+1)

Kristdemokraterna 5 (+1)

Liberalerna 1 (-1)

Vänsterpartiet 1 (-1)

Miljöpartiet 0 (-2)

Liberalerna tappar ett mandat efter att ha fått 3 procent av rösterna. Kristdemokraterna där emot ökar med 1,1 procentenheter till 10,4 procent av rösterna och går från fyra till fem mandat.

Vänsterpartiet tappar även dem ett mandat men landar lite högre än Liberalerna procentuellt, efter att ha fått 3,2 procent av rösterna.

MP lämnar kommunpolitiken

Sämre gick det för miljöpartiet som backar med 2,4 procentenheter och sammanlagt landar på 1,2 procent av rösterna i kommunen. Det gör att man tappar sina mandat och där med åker ur kommunpolitiken.

Det gör att de tidigare styrande partierna Socialdemokraterna och Vetlanda Framåtanda ligger kvar på samma antal mandat som innan, det vill säga 21 mandat.

Alliansen har nu sammanlagt 18 mandat, två mer än tidigare.

Relaterat: Försiktigt positiv stämning hos Vetlanda Framåtanda
Relaterat: TV: S-politikern om siffrorna: ”Jag är orolig”
Val