Vi har i flera artiklar berättat hur Tranås kommun efter nya bedömningar kraftigt minskat och i flera fall helt tagit bort personlig assistans för ungdomar med funktionsnedsättning.

Upprörda Tranåsbor

Det har upprört många Tranåsbor.

En är Mimmie Gustafsson, syster till 13-årige Alex. Han har down syndrom och hade till nyligen 77,90 timmars hjälp i veckan.

I vintras fick familjen besked att det skulle minskas till 10 timmar och 31 minuter i veckan. Efter en ny utredning i våras ändrades det till noll timmar.

Efter tidningens artiklar, där det visade sig att även flera andra ungdomar blivit utan personlig assistans, ville Mimmie Gustafsson göra något för att protestera.

Det blev en demonstration.

Första gången

Annons

– Jag har aldrig gjort något liknande tidigare, men kände att det fanns många i Tranås som vill stödja det här, berättar hon.

– Bland annat har jag skrivit om demonstrationen på facebook och hittills är det drygt 80 som säger att de kommer. Det är fler än jag vågat hoppas på.

Det blir alltså demonstration tisdag lunch.

Längs Storgatan

– Vi startar vid Gapskrattet, nere vid Stadshuset. Jag tänkte inleda med att säga några ord, sedan går vi upp mot torget och därefter Storgatan på trottoaren bort till Ydrerondellen och tillbaka. Möjligtvis stannar vi en stund på torget innan vi avslutar vid Gapskrattet.

– Jag hoppas att de som kommer gör plakat så att vi syns ordentligt när vi går längs Storgatan, säger Mimmie.

Sammanlagt räknar man med att hålla på en timme.

Vad hoppas du nå med demonstrationen?

– Att det görs en omprövning av besluten, så att alla avslagen ändras. Dessutom vill jag att de gör något åt biståndschefen som ligger bakom det här.

Fotnot: Vi livesänder från demonstrationen med start strax före klockan 12.00.

LÄS MER: ”Det här är ingen korvkiosk”

LÄS MER: ”Det handlar inte om ekonomi”