Julen är över och det blev ingen Harley-Davidson Superlow 1200T den här gången heller. Det hade jag förstås inte heller väntat mig, men man kan ju alltid hoppas.

Varje jul är det samma visa. Barnbarnen ska ha julklappar, inga andra.

– Nja, men vänta nu, ska vi inte ge något symboliskt till barnen också? Och sen har jag faktiskt gjort en egen liten önskelista som du kan ha eller kasta. Du gör som du vill, säger L.

Kan ha eller kasta? Jojo. ”Du gör som du vill?” Det skulle vara något att stå där tomhänt på julafton när hon skrivit en alldeles egen önskelista.

– Jag vill i alla fall inte ha någon julklapp. Jag har allt jag behöver, deklarerade jag.

– Jamen, något vill du väl ha? Jag har förresten redan köpt ett par julklappar till dig, blev svaret.

Ett par? Aha. Jag tittade på önskelistan och fann att den upptog åtta förslag till klappar. Således förväntade hon sig åtminstone ”ett par”.

Jag skrev raskt ner en egen önskelista. Den innehöll blott ett objekt. Harley-Davidson Superlow 1200T. Jag tror att den kostar ungefär 280 000. Det har hon inte råd med. Å andra sidan har vi goda bankkontakter.

Annons

Den enda som har en teoretisk möjlighet, ja, inte blott teoretisk, att inhandla denna dyrgrip är min berömde son. Vid ett besök i Stockholm framförde jag lite försiktigt min dröm om en Harley-Davidson.

– Gubbar ska inte köra motorcykel, sa han då.

Nej, det hade han förstås rätt i. Men det var inte heller det som saken gällde. Det var ju jag som skulle ha den.

Julen är en knepig högtid. Den är ju till för att fira Jesu födelse, men är för de allra flesta i västerlandet ett kommersiellt jippo där presenter ska delas ut till höger och vänster. Och tidpunkten är lagd när året är som mörkast för att pigga upp oss.

Från början var det hela en romersk högtid för att fira vintersolståndet. När sedan den urkristna kyrkan skulle fira Jesu födelse bestämde man sig för samma dag som den romerska helgen, den 25 december. Annars tyder det mesta på, enligt många teologer, att Jesus föddes på vårkanten, i mars eller april.

Fast lite underligt blev det ändå. Ingen hade tänkt på att den kalla och mörka december är den varma och ljusa på andra sidan jordklotet.

Dottern som bor i Melbourne firar också jul, med julgran och klappar och skinka och allt som hör till. Men där är det 30 grader varmt och någon jultomte som kommer glidande på en släde dragen av renar är än mer verklighetsfrämmande än för oss.

Nå, nu blev det i alla fall jul i år igen och L fick fyra paket och blev väldigt glad. Själv fick jag tre paket och ytterligare en julklapp.

– Den står utanför trappen, sa hon.

Jösses! Kan det vara en Harley-Davidson Superlow 1200T? Det kunde jag väl aldrig tro!

Jag rusade till dörren och tittade ut. Där fanns ingenting.

– Jag ser den inte. Var är den? ropade jag.

– Den står längst ned vid trappen. Den har ett teflonöverdrag som gör att snön inte fastnar på den, ropade hon tillbaka.

Jaha. Där stod den. En alldeles ny skovel. Ingen dum julklapp. Jag kommer att kalla den Harley-Davidson.