Jag är ett geni. Visserligen endast under en tillfällig period och inom ett starkt begränsat område. Men ändå.

Ända sedan barnsben har jag skrivit julrim. Den traditionen ärvde jag av far, som hade ett konstnärligt yrke, sjöng och spelade luta och var en mästare på julrim.

Nu är julen visserligen över, men jag har haft förmånen, eller vad man ska kalla det, att studera andra julrimmare och det är då jag har funnit att jag, en högst normalbegåvad person, är ett geni vad gäller julrim.

I tv och radio har en radda kändisar uppträtt med julrim, det ena värre än det andra. De har dessutom haft gott om tid att konstruera sina rim, vilket gör deras eländiga insatser än mer bedrövliga. Varför folk, som utan tvivel besitter andra talanger, vill skämma ut sig med dikter som saknar såväl rim som reson, förstår jag inte.

Min karriär som julrimmare startade för många år sedan i Radio Örebro, där man skulle ha en rimstuga dagen före julafton. Där blev jag kvar och jag har haft många intressanta kolleger. En var landshövding Gerd Engman. Hon var inte en rimmästare, men hade en enorm charm som gjorde att rimmen inte var det viktigaste.

Annons

Svensktoppsstjärnor, revykungar och andra kändisar förekom i studion. Flera av dem gav upp efter en poesikväll eftersom de inte orkade med stressen. Här gällde det att på nolltid fixa ett rim. Jag, med erfarenhet från såväl nyhetsbyrå som kvällspress hade inga problem med trycket.

Vid ett tillfälle gästades rimstugan av en känd skribent. Han hade med sig ”Svenskt rimlexikon” och ”Våra bästa julklappsrim”. Dem fick han ingen användning av. Tiden räckte inte till. Han lämnade i natten studion som en bruten man.

Radio Örebro lade ner rimstugan. Skälet vet jag inte. Programmet vände sig till folk över 40 år som Sveriges Radio sannolikt ser som en försumbar målgrupp. Dessutom dirigerades allt av en professionell programledare, Bosse Jardler, fjärran från trams. Det gick förmodligen inte an.

Julklappsrim är sällan några poetiska mästerverk. Rim på svenska är lätt, men att sedan få rytmen att stämma är svårare.

Nödrim är tillåtna. Det är dessutom något som nobelpristagaren Bob Dylan ägnar sig åt. En professor, som inte haft något annat för sig, har undersök 2 874 rim i Dylans texter och funnit att nästan 30 procent har varit av karaktären nödrim. Det har han, Dylan alltså, dolt genom att liksom sluddra i sången.

Svenska låtskrivare som Ulf Lundell och Mikael Wiehe använder också nödrim. Lundell tror på allvar att ”väg” och ”steg” rimmar. Håkan Hellström brukar nästan genomgående denna metod. Och för att en låt ska bli framgångsrik behövs faktiskt inga rim. ”De sista ljuva åren”, en succéartad svensktoppslåt, innehåller inte ett enda rim.

Nåväl, nu är julen förbi och med den alla rim.

– Lite stökigt har det allt blivit. Du kan väl ta fram dammsugaren, säger L, när stora delar av släkten försvunnit i en Volvo V60.

”Lite damm i varje hörn,

gör väl inget, sa Stigbjörn”.

Se där ett rim som jag av förklarliga skäl avstod ifrån.