Det är ett återkommande önskemål om att sockermängden ska minskas. På en förskoleavdelning kan det bli rätt många födelsedagar som ska firas med glass, kakor, bullar eller tårta. För många, enligt de synpunkter som bland annat har kommit in när förslaget till måltidspolicy varit ute på remiss.

När måltidspolicyn tas upp i kommunstyrelsen på onsdag, och senare i kommunfullmäktige, är förslaget att rekommendera ett hälsosammare alternativ vid kalas och andra firanden. Eftersom det inte är kommunen som bjuder, så blir det en rekommendation.

Nässjö kommun är mångkulturell, och det ska också återspeglas i maten, enligt förslaget. Rätter och smaker från olika kulturer och länder ska finnas med på menyn. Samtidigt breddas valfriheten. Ambitionen är att från och med nästa år införa två rätter i skolorna. Ett av alternativen ska vara vegetariskt. Förutsättningen är dock att det finns plats. På en del skolor finns inte utrymmet för att kunna hantera två olika maträtter.

Dubbla måltidsalternativ har gjort entré inom äldreomsorgen tidigare, och målsättningen är att det ska bli en fortsättning. Förslaget är att det även inom hemdistributionen ska gå att välja mellan två olika alternativ från och med nästa år.

Mat