Brukarråd anordnas ett par gånger per termin runtom på kommunens skolor och förskolor. En mötesplats för föräldrar, barn, elever, skolpersonal och kommunens politiker och tjänstemän att tillsammans diskutera frågor som rör verksamheten.

En gång per termin anordnas även så kallat storbrukarråd, ett i Eksjö och ett i Mariannelund. På senare tid tycks intresset för dessa möten på sina håll dock ha sinat en smula, i varje fall är det barn- och ungdomsnämndens observation.

Möjlighet att påverka

Annons

— Vissa råd har fortsatt bra tillströmning och engagemang men på sina håll har det blivit tunnare och tunnare. Det är synd för mötena är verkligen en möjlighet för föräldrarna att nå ut och ta upp saker med oss, säger Ulla Hägg (S), ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

Nämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson är inne på samma spår.

— Råden är en del av samhällets demokrati. För att få bra dynamik i demokratin är mötesplatser viktiga, menar han.

Anledningen till det vikande intresset går förstås bara att spekulera i.

Flera anledningar

— Det känns som om föräldrarna inte riktigt orkar. Men det kan man också förstå. Om man hämtat sina barn på förskolan mellan klockan fyra och fem så vill man ju inte åka tillbaka på brukarråd vid sex. Antingen orkar man inte eller så hinner man inte. Eller är helt enkelt inte intresserad. Om livet fungerar känner man kanske inget behov av det och i så fall är det ju bra. Vi får titta närmare på hur det ska se ut men vi vill gärna uppmuntra till delaktighet, säger Hägg.

Inte minst, förklarar Hägg och Knutsson, för att mötena är trevliga.

— För mig som politiker är de här mötena både intressanta och roliga, med riktig närkontakt med vad det är föräldrarna funderar på. Man får träffa andra föräldrar och elever som deltar har ofta en helt annan infallsvinkel på saker. Det brukar bli jättebra möten, säger Hägg.