Julafton är äntligen här. Men det har känts som långa och många dagar innan vi kom hit. När jag var barn längtade jag mycket efter december med allt pynt och alla presenter.

Min farmor har varit en bidragande faktor till att jag gillar julen så mycket. Min familj brukade alltid åka dit och pynta, tända värmeljusen i hennes ljuslyktor och äta pepparkakor. Men min farmor stod också för 24 små paket, gånger fem.

Det var nämligen så att jag, mina bröder och kusiner alltid fick en paketkalender. Min farmor hade sytt varsin kalender till oss som vi fick när vi var små. I den hängde det 24 små röda ringar för varje paket. Vi hade personliga paketkalendrar för att vi skulle känna oss speciella. På min finns det broderade bilder på Pluto, Musse Pigg och Kalle Anka.

Annons

Paketkalendern var något som jag såg fram emot. Den fick alltid hänga över sängen. Jag klämde på paketen och lärde mig att känna igen när det låg en peng, skumtomte eller en chokladbit i. Men i bland var min farmor klurig och gjorde det svårare att gissa vad det var som låg i paketet. Då blev det ännu mer spännande att få öppna paketet på morgonen innan jag skulle iväg till skolan. Mina bröder och jag var lika nyfikna och försökte att gissa vad som låg i varandras paket.

På julafton var det ofta någon julprydnad som låg i paketet. Det kunde vara en tomte som åker med sin släde, en snögubbe eller tomte i porslin att hänga i granen. De här sakerna plockar jag alltid fram när resten av mitt pynt ska fram.

När jag blev tonåring tyckte farmor att man började bli för gammal för att få en paketkalender. Nu i efterhand förstår jag att det låg mycket arbete och tid bakom att slå in alla paket. Framför allt att komma på vad hon skulle slå in i 120 paket. Och då var det inte bara en liten flicka vid namn Alexandra som ville ha det, utan ytterligare några barnbarn. Men om det hade gått så hade jag gärna fortsatt att få en paketkalender, trots mina 26 år.

Min paketkalender har jag fortfarande kvar men nu var det många år sedan det hängde några paket där. Tanken har slagit mig att själv fylla den med paket, men det blir inte samma sak som när farmor gjorde det.

Paketkalender och en chokladkalender var verkligen något som gjorde att jag längtade efter december. Då paketkalendern inte används så tycker jag att man ändå kan få unna sig en chokladkalender för att räkna ner till julafton, även om man anses vara vuxen.