De senaste två åren har marknaden varit mycket bra för både husvagnar och husbilar. Inte bara för Kabe utan även andra varumärken. Det säljs också numera fler husbilar än husvagnar, en trend som tycks hålla i sig. Det låga ränteläget och att fler målgrupper vill pröva det mobila campinglivet är två förklaringar.

Vägens ände

— Vi har haft en kontinuerlig hög efterfrågan och särskilt när det gäller husbilar. Vi har kommit till vägens ände för att klara av det, säger Alf Ekström.

Nyligen togs beslutet att flytta produktionen av väggar, tak och golv till de nyinköpta fabrikslokalerna i Tenhult, där förpackningsföretaget Superfos tidigare höll till. I dag är den produktionen förlagd i både husvagns- och husbilsfabriken.

Annons

— I rena investeringar handlar det om cirka 50 miljoner då vi behöver ett stort antal nya maskiner för limning, press och fräsarbeten. Fackmässigt kallas det sandwichproduktion.

Satsningen betyder att produktionsyta frigörs i nuvarande fabriker och en helt ny produktionslinje för husbilar ska monteras, där de mer exklusiva husbilarna ska tillverkas, både den nya linjen och fabriken ska stå klar efter semestern i år.

Fasta jobb

Och sammantaget behövs det alltså anställas många nya medarbetare.

— När vi räknar på det behöver vi en stor andel produktionsfolk, inköpare, produktionsledare, arbetstekniker och en del annat. Det innebär minst 50 medarbetare och det är tillsvidareanställningar det handlar om, säger Alf Ekström.

Kabe som jobbar över hela Norden men också Tyskland och Nederländerna för att ta et par exempel, tror på fortsatta uppgångar.

— Vi befinner oss i en högkonjunktur, men som tidigare kommer det i nedgångar. Nu kommer vi få en effektivare produktion som är mer anpassningsbar vid svängningar och som också kan motverka att det blir färre medarbetare under en sådan period.

Alf Ekström betonar att det är flera företag i Tenhult som går bra just nu.

— Det har inneburit många nya jobb och nu är det också så att bostadsbristen i Tenhult tilltar då flera av dem som får jobb också vill bo i samhället. Med andra ord behöver det byggas mer