Det var under onsdagskvällen som räddningstjänsten fick ett larm om en brand vid återvinningsstationen på Tuvegatan. När de tillsammans med polisen kom till platsen så brann det redan med öppna lågor och en stor rökpelare kunde snart skådas från hela Nässjö.

— Det är en större brand. Vi sänder ut en VMA nu, sade räddningstjänstens inre befäl i Jönköping Michael Simmeborn vid 18.30-tiden.

VMA, är viktigt meddelande till allmänheten och används vid olyckor och allvarliga händelser samt bränder för att varna allmänheten.

Enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten brann det kraftigt på en återvinningsanläggning på Tuvegatan i Nässjö. ”Människor i vindriktningen skall hålla sig inomhus. Stänga fönster, dörrar och ventilation. Röken som sprider sig är giftig och kan skada människor vid inandning. För mer information lyssna på Sveriges radio P4” uppmanar räddningstjänsten i pressmeddelandet.

Annons

Vid 21.54 utökade räddningstjänsten sin varning genom ytterligare ett pressmeddelande: ”Enligt SMHI finns risk för att vinden ändras under natten från ostlig till sydostlig. Det innebär att röken kan spridas över Målen, Åker och Södergården i Nässjö. Som en försiktighetsåtgärd uppmanas de som bor här att om möjligt stänga ventilation och fönster inför natten”

— Vi finns på plats för att hjälpa räddningstjänsten om det eventuellt behöver evakueras människor. Annars hjälper vi dem med att se till att fordon kan ta sig säkert in och på området, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson vid region öst.

Vid 19.30-tiden fanns över femtio brandmän på plats från Nässjö och närliggande kommuner.

— Vi har nu börjat jobba med aktivt mot branden. Det innebär att vi istället för att avgränsa spridningen nu sprutar vatten direkt på branden och häller på sand.

Hur lång tid kommer den ta att släcka?

— Den här branden kan ta veckor att släcka. Sådana här bränder tar tid. Se bara på branden på sopstationen i Vaggeryd. Det tog veckor innan den slocknade helt.

Vid 21-tiden under onsdagskvällen meddelade polisen att man spärrat av Västra vägen mellan Spexhultsvägen och Brovägen. Det är oklart hur länge avspärrningarna kommer att hålla i sig, eller om de kommer utökas under natten.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden.