Promillehalten i mannens blod uppmättes till 3,19 promille en stund efter att färden ska ha ägt rum. Det framgår av åtalet som nu väckts mot mannen.

Den 5 april i år fick polisen samtal om att en bil blivit påkörd av en annan bil på parkeringen vid Netto i Vetlanda. Mindre skador hade uppstått. Ägaren hade ingen ersättningskrav, men föraren som körde ifrån platsen efter incidenten verkade inte nykter, enligt vittnesuppgifter.

När polis kom fram gjorde patrullen en slagning i registret och hittade vem som ägde bilen med det registreringsnummer som vittnet uppgav.

Vittnet, vars bil blev påbackad, gick då in på Facebook och sökte på bilägarens namn. När hon såg bilden på ägaren ska hon ha sagt till polisen att ”bilden stämmer till 100 procent med föraren” som smet från platsen.

Långt över gränsen

När polisen kom till bilägarens lägenhet hörde de ljud inifrån, men patrullen blev inte insläppt. I stället bröt poliserna sig in. Den misstänkte mannen fanns i lägenheten och var, enligt polisen, kraftigt berusad. Mannen fick följa med för provtagning. Enligt polisens förundersökning ska han ha sluddrat när han pratade och han somnade även mellan provtagningarna.

Provresultatet visade på 3,19 promille. Det är långt över gränsen för grovt rattfylleri, som går vid 1,0.

Förnekar brott

Utöver grovt rattfylleri misstänks mannen även för grov olovlig körning då den aktuella körningen ses som ett led i att han ”vanemässigt framfört ett fordon som han saknar behörighet att framföra”.

Annons

Mannen förnekar dock att han gjort sig skyldig till brotten. Detta då han, enligt egen uppgift, inte kört bilen den aktuella dagen. I polisförhör berättade han i stället att han städat lägenheten samtidigt som han drack fem, sex starköl. Sen hade han somnat i soffan, berättade mannen.

När den nu åtalade mannen vaknade stod det, enligt vad mannen uppgett i förhör, två poliser i vardagsrummet. När mannen konfronterades med uppgifter om att vittnen sett honom köra och att en kvinna till och med sagt att hon åkt med honom ska han, enligt polisförhören, ha sagt att vittnet har hittat på hela historien.

Den nu misstänkte mannen ska även ha konfronterats med uppgifter om att hans bil var ljummen när poliserna kom till dennes bostad, något som mannen förklarade med att en kompis precis hade lånat bilen. Bilen hade lämnats tillbaka strax innan polisen kom till platsen, enligt vad mannen uppgav i förhör.

I veckan väcktes åtal mot mannen och inom kort kommer han att ställas inför rätta i Eksjö tingsrätt.

Fakta: Där går gränsen för grovt rattfylleri

Alkoholkoncentrationen i blodet mäts i promille. Vid fyra promille är risken stor att dö f..

Fakta: Där går gränsen för grovt rattfylleri

Alkoholkoncentrationen i blodet mäts i promille. Vid fyra promille är risken stor att dö för en normalt drickande vuxen person, enligt uppgifter från Systembolaget. Men personer med långt högre promillehalt än så har stoppats av polisen.

En person kan få olika promillehalt vid två olika tillfällen, trots att hen har druckit lika mycket alkohol vid båda tillfällena. Hur högt promille en person har i blodet påverkas inte bara av hur mycket alkohol hen dricker. Flera andra aspekter spelar in, till exempel hur snabbt drycken intas, hur trött personen är och hur väl personens lever fungerar.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille i Sverige. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0. Böter och fängelse i högst sex månader finns i straffskalan för rattfylleri och grovt rattfylleri.

Källa: polisen.se och systembolaget.se