Fem år efter andra världskrigets slut fick Nässjöbördiga konstnären Bengt Lindqvist uppdraget att måla en vy över barndomsstaden. Nässjö och bygden blev namnet på väggmålningen som mäter nära sex gånger två meter. Den andas trygghet och lugn med en väldig ek i blickfånget. Sparbankens symbol står mäktigt i mitten av målningen.

När Sparbanken flyttade till en ny adress invid Stortorget i slutet av 60-talet, flyttades målningen med. Gästerna på restaurangen Terrassa kunde se höet hässjas med Nässjöbyn och det moderna Nässjö i landskapets bakgrund. Siluetterna är välkända än i dag.

Gammalt möter nytt

— Det är gamla Nässjö till vänster och nya Nässjö till höger, berättar Håkan Axeheim och framhåller att det är kulturarvet som fått SML Fastighet AB att bevara målningen.

Annons

— På något sätt tillhör den Nässjö stads historia. Den har sitt historiska värde, absolut, säger Ninni Ekre, konservator vid länsmuseet.

Den i dag sparsamt använda lokalen högst upp i Sparbankshuset väntar på presumtiva hyresgäster. Att flytta väggmålningen blev en förberedelse för att med kort varsel kunna anpassa utrymmet efter nya behov. Länsmuseet fick i uppdrag att rädda målningen för eftervärlden.

— Den har hållit sig bra. Jag hade nog räknat med att den skulle vara smutsigare än vad den var, säger Ninni Ekre.

Lossa hela väven

Hon berättar att konstverket besiktigades för några år sedan.

— Det var då jag insåg att lossa själva målningen var inte lönt.

Den satt för hårt fast i underlaget. Valet föll i stället på att lossa och skära av den väv som målningen klistrats fast på. Det tog en hel arbetsdag för Ninni Ekre och hennes kollega Gunnel Rosenquist. Konstverket rullades sedan försiktigt för att inte ta skada under transporten.

Rengjord och lätt restaurerad hänger målningen nu i ett konferensrum i SML-huset, eller gamla postterminalen som en inbiten Nässjöbo skulle säga. Den här gången har konstverket inte klistrats fast på väggen, utan fästs i kanterna med en enkel trälist.