Resultaten av undersökningen blev klart under fredagen. Utredningen är i stora delar sekretessbelagd, men av den offentliga delen framgår det att den mordmisstänkte mannen i 40-årsåldern inte lider av en allvarlig psykisk störning samt att den misstänkta gärningen inte begicks under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

”Den aktuella gärningen bedöms ha inträffat som en följd av ytterst påfrestande psykosocial situation för en person med begränsade resurser att hantera den och till detta mycket stora svårigheter att kontrollera ilska”, står det i psykologutredningen.

Därmed finns inga medicinska förutsättningar för att överlämna den mordmisstänkte mannen till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverkets utlåtande.

”Exploderar”

Mannens aggressiva och våldsamma beteende mot andra ska ha debuterat under hans ungdom, då han ofta hamnade i bråk. Under vuxentiden har det varit både kraftigt och frekvent. I handlingar finns, enligt den psykologiska utredningen från Rättsmedicinalverket, åtskilliga beskrivningar av tidigare oväntat våld från den numera mordmisstänkte mannen.

Av omgivningen beskrivs mannen som oförmögen att kontrollera sin ilska och att han ”exploderar” om något går emot honom.

Enligt Rättsmedicinalverket bär mannen på ”en lättvikt aggressivitet” som riktas mot folk. Mannen bedöms vara behov av psykologisk behandling med särskilt fokus på emotionell instabilitet.

Annons

Åklagaren: ”Svårbegripligt”

Det var den 10 januari i år som en 24-årig man blev knivhuggen på Nässjö Steakhouse. Han fick så svåra skador att han senare avled.

Misstankarna riktades snabbt mot en man i 40-årsåldern. Den mannen har sedan dess suttit frihetsberövad på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för mord.

Under rättegången kom två helt skilda versioner om vad som hänt fram. Åklagaren Petra Schöniger menade att den berättelse som den mordmisstänkte mannen gett är svårbegriplig, motsägelsefull och detaljfattig i många delar. Hon bedömde honom inte som trovärdig, bland annat eftersom han ändrat sina uppgifter vid ett flertal tillfällen under polisutredningen och rättegången.

När den fyra dagar långa rättegången mot mannen avslutades i Eksjö tingsrätt i början av juni yrkade åklagaren därför på 18 års fängelse för den misstänkte mannen. Mannens advokat Mikael Svegfors påpekade å sin sida att mannen handlat i nödvärn och att åtalet om mord därmed ska ogillas.

Inom kort kommer Eksjö tingsrätt att meddela domen gällande vinterns händelse på restaurangen i centrala Nässjö.
Foto: Adam Öhman

I samband med att rättegången avslutades beslutades det att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, varefter Rättsmedicinalverket skulle lämna ett utlåtande. Det är det utlåtandet som nu har kommit.

Först nu när utlåtandet har kommit kan tingsrätten fatta sitt beslut. Domen väntas tidigast om ett par veckor, enligt uppgift från tingsrätten.