Rubriken syftar egentligen inte på den usla insatsen i Norrköping, som utan tvekan var den sämsta Nässjöinsats jag sett sedan de blev ligalag.

Nässjö spelade som ett gäng amatörer, men kommer så klart säkra slutspelsplats i långa loppet ändå. Men det beror mest på att Basketligan blöder ännu mer än vad Nässjö gjorde som lag i Norrköping.

Och frågan är om det inte är andra saker som kommer sätta krokben för Nässjös ligaspel i långa loppet än dåligt spel.

Basketligan hann knappt dra igång förrän stora ekonomiska problem uppdagades i Uppsala och det har gått så långt att det pratas om konkurs och att de kanske inte ens kan genomföra hela innevarande säsong.

Samtidigt kommer det oroväckande rapporter från Skånehåll som säger att Malbas sätter stort frågetecken om det blir fortsatt spel i högstaligan efter den här säsongen.

Annons

Jag har ingen jättebra insyn i hur de här klubbarna fungerar och vi får väl hoppas att KFUM Nässjö som förening är lite mer organiserad än det spel representationslaget visade i Norrköping. Men att basketen har enorma problem att brottas med hade jag klurat ut bara genom att knappa fram basketens ligatabell på text-tv.

För en serie med endast nio lag mår inte bra.

Den som påstår något annat är förmodligen samma person som slår sin knytnäve blodig mot en tegelvägg tio gånger i rad och tror att den där väggen ska ge vika den elfte gången.

Att fortsätta slå vore ännu dummare när man lever med vetskapen att det de senaste säsongerna är flera basketklubbar som tvingats avbryta sin satsning i högstaligan.

Inom basketen verkar man sätta stort hopp till AIK:s och Djurgårdens satsningar på basket. Visst, så här långt är det inget annat än succé. Men vad talar egentligen för att det ska vara fortsatt succé när de börjar nå de högre höjderna?

Det har gjorts liknande satsningar förr på olika idrotter från de här båda storklubbarna men har allt som oftast slutat med att det går åt pipsvängen när det börjar handla lika mycket om ekonomi som om idrott och de där supportrarna måste fundera på om det är fotbollen, ishockeyn eller i det här fallet basketen de ska lägga sina pengar på.

Nej, istället för att förlita sig på andra klubbar eller för den delen tro att något ska vända av sig själv bör förbundet och klubbarna i Basketligan ta tag i sina egna gemensamma problem redan nu.

För i ärlighetens namn, det spelar faktiskt inte så stor roll om Nässjö sköter sina kort rätt om det till slut inte finns tillräckligt med motståndare för att motivera ett seriespel.

Därför är det här lika mycket Nässjös problem som alla andra basketklubbars, även om en bra början att alla tog ansvar för sitt eget.