Ingen spelare i Nässjö Baskets ligahistoria har blivit så ifrågasatt som Latkovic och efter insatsen i Norrköping senast kanske det också är med all rätta, även om det är svårt att inte hålla med sportchefen Ulf Classon som menade att det var fler spelare än Latkovic som underpresterade det grövsta i den där plattmatchen.

Det folk verkar glömma lite snabbt är dock att Latkovic gjorde en bra match hemma mot Södertälje i omgången innan och att han – även om det varit under för korta stunder hittills – faktiskt har bevisat att han har mycket basket i sig.

Nässjö Basket sysslar med elitidrott. När man spelar på den nivån är det också fullt tillåtet att sätta andra krav än om det är hobbyverksamhet man sysslar med.

I just det här fallet har man dessutom värvat och betalat för en spelare till en ledande roll. Och om den personen inte klarar leva upp till den förväntade rollen – ja, då måste man förstås börja fundera på om värvningen var så bra från första början.

Annons

Att vara just pointguard innebär faktiskt ett lite extra ansvar. Gör du en dålig match kommer du inte undan med det på samma sätt som om exempelvis en forward inte har en bra dag på jobbet.

Jag ställer mig bland kritikerna som tycker att Milos Latkovic inte levt upp till de högt ställda krav som man ska ha på en guard som är värvad för att vara startspelare i Basketligan.

Men jag tycker också att Nässjö gör rätt i att ha is i magen.

Basketligan är, för Nässjös del, bara fem matcher gammal. Och som jag skrev i krönikan senast går åtta av nio lag till slutspel – ett slutspel som bara måste vara något slags absolut minimum-mål för Nässjö den här säsongen. Det finns faktiskt tid för att vara lite mer cool än att bara skicka bort en spelare.

Så mitt råd till Nässjö Basket och alla som följer dem är att ha lite tålamod.

Milos Latkovic behöver det stöd han nu verkar få av den sportsliga ledningen. Det finns liksom inget alternativ om man vill ha igång den pointguard man har värvat.

Om läget sedan är oförändrat om ett tag – ja, då är det bara boka de där flygbiljetterna.