En motorikbana på ängen bakom grillhuset och en ny toalettbyggnad med två toaletter. Det är de sista åtgärderna ute vid Borgmästarängen som ingår i det Skedhultsprojektet som sattes i verket 2015. Tio ideella föreningar som är aktiva i området samarbetar för att tillsammans med kommunen göra området mer attraktivt med möjligheter till fler spännande aktiviteter i natursköna omgivningar.

Föreningarna det handlar om är Eksjöortens Ryttarförening, Svenska Jägareförbundet, Eksjö Naturskyddsförening, Friluftsfrämjandet i Eksjö, Eksjö Golfklubb, Unga Örnar, Eksjönejdens Jaktvårdsförening, Eksjö Skid- och Orienteringsklubb, Eksjö Fiskeklubb och Eksjö Cykelklubb. Även näringslivet finns också med i projektet.

Det är länsstyrelsen genom lokala naturvårdspengar som tillsammans med kommunen finansierat projektet.

– Det vi gör nu på området är att vi avslutar länsstyrelsens del i LONA-projektet. Målet är att våra kommuninvånare och andra besökare ska nå ut mer till naturen och jag tycker det har blivit ett väldigt lyckat projekt, säger Kim Forsman, fritidsutvecklare på Eksjö området.

Toalettbyggnad

Just området ute vid Borgmästarängen är sista delen i projektet. En ny toalettbyggnad med två toaletter samt tillhörande ramp installeras i detta nu och vid sidan av finns numera en nybyggd motorikbana redo för alla barnen – och såväl intresserade vuxna individer.

Annons

– Den kan väl jämföras med "inte nudda marken-banan" ute vid Astrid Lindgrens värld och vi tror banan kan bli uppskattad för alla barn, säger Forsman.

Fasadrenovering

2017 byggdes även en grusväg ut till ett trädäck, där det numera finns grill och fin utsikt.

Tidigare åtgärder sedan 2015 har bland annat varit att kulturbyggnaden Skedhults Gård fått en fasadrenovering, i Borgmästarängen anlades bland annat en ny fiskebrygga, anpassad för personer med funktionsnedsättning. Ett nytt vindskydd och tillika grillplats under tak vid bryggan i Borgmästarängen har byggts samt att två nya vandringsleder anlagts.