I motionen skriver de att porrsurfandet kryper allt lägre ner i åldrarna. Redan i elvaårsåldern börjar pojkar titta på porr, flickor är något senare.

— Jag tror att de flesta här (i kommunfullmäktigesalen) minns era första nyfikna och trevande kontakter med sex och samlevnad. När man kanske smygtittade i biologiböckerna i skolbiblioteket. Jag kan lova att det vi såg då eller hörde om har absolut ingen likhet med det barn och ungdomar i dag får se och uppleva när de googlar runt.

— Efter bara två klick kan de få sitt livs chock, våldsporr av värsta sort. Många barn och unga möter nätporren i skolan för första gången i datorsalen, i den bärbara datorn eller i surfplattan som man har fått för skolans arbete, sa Lea Peterson vid senaste kommunfullmäktige.

Ta gemensamt ansvar

Annons

Petersson fortsätter att berätta att de ungas porrkonsumtion är ett växande samhällsproblem som vuxna måste hantera gemensamt och ta ansvar för.

— Vi måste tidigt prata med barnen om källkritik och om vilka miljöer som man kan möta på nätet. Vi får inte vara naiva, utan vi måste vara med i barnens vardag och verklighet.

— Det här handlar inte bara om porr, utan det handlar om våld och mobbing. Därför har vi i Miljöpartiet lagt den här motionen om att införa porrfilter för att skolmiljön ska göras så porrfri som det bara är möjligt. Våra barn har rätt till en porrfri barndom, sa Lea.

Blockera åtkomsten

I motionen föreslår de att åtkomsten av porr och våldsporr ska blockeras och att det ska införas porrfilter. De vill också att kommunens förskolor och skolors trådlösa nätverk ska undersökas.

Ärendet var uppe hos kommunfullmäktige i torsdags, och remitterades till kommunstyrelsen.