Det där oväntade. Det irrationella körbeteendet. "Den mänskliga faktorn", brukar man kalla det. Och det hände. På juldagen 2016.

Lagtext

I lagen står det : "Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt akt..

Lagtext

I lagen står det : "Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet." 4 kap. 10 e § Trafikförordningen (1998:1276)

Lagen gäller bland annat de som kör moped, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss och lastbil.

De som bryter mot lagen kan få böter och bli av med körkortet.

Efter flera timmars körning med knappt några medtrafikanter på E4 svängde jag av till en landsväg som frekvent gästas av vilda djur. Jag var på helspänn. Skannade av vägen och dikena med ögonen, som sökte sig från vänster till höger och tillbaka. Just då hände inget oväntat. Inga djur sprang vid eller på vägen. En bil framför mig stannade dock till och en man plockade upp någon typ av skräp vid vägen. Jag saktade in för att eventuellt erbjuda hjälp. Men mannen log glatt och vinkade med en gest för att visa att han inte behövde någon hjälp.

Efter det var det inte många kilometer kvar på landsvägen. När jag svängde av den hamnade jag i ett samhälle med en hastighetsbegränsning på 40 km/h. "Nu händer väl inget", tänkte jag och började så smått slappna av. Jag var inte längre på helspänn och skannade inte av vägen lika frekvent. Jag längtade hem till julfirandet som endast var tolv kilometer bort och tänkte att det var en fin och solig dag.

Då händer det. Jag ser att en bil kommer körandes i den mötande filen. Bilen åker fasligt nära vägrenen, ner i diket och sedan upp ur diket. Är på väg att svänga över på min sida vägen, men föraren lyckas få kontroll över bilen som fortsätter rakt fram. Jag stirrar på föraren för att se vad som har hänt. Ett sjukdomstillstånd? Något annat olyckligt?

Annons

Nä. En ung kille i keps som kör en gammal Volvo... tittar ner och bort från vägen… och håller en mobiltelefon i handen.

Så ser det tyvärr ut ganska ofta på vägarna. 43 procent av invånarna i Jönköpings län sms:ar och använder andra textmeddelandetjänster bakom ratten.

I Transportstyrelsens undersökning svarar hälften att ett totalförbud genom lagstiftning skulle få dem att sluta rattsurfa. 35 procent tror att en rattsurfningsrelaterad incident skulle få effekt på deras beteende. 20 procent tror också att en tillsägelse från någon i deras omgivning skulle få dem att rattsurfa mindre.

Just den dagen hoppades jag på totalförbud och att killen som körde skulle få en tillsägning.

Men ärligt talat så fick jag intrycket av att inget av ovanstående kan få den aktuella föraren att sluta rattsurfa. Han och bilen klarade sig. Ingen blev påkörd. 22 meter körde han utan kontroll över bilen när han tittade bort två sekunder, i en hastighet av cirka 40 kilometer per timme.

Mycket kan hända på 22 meter. Man kan köra på tok för nära vägrenen, ner i ett dike och upp ur ett dike. Man kan skrämma slag på en förare som kör i ett mötande fordon. En förare som tvingas stampa på bromsen och som är beredd att väja.

Det är nog med argument för att sluta rattsurfa, anser jag.

God fortsättning på det nya året och jag hoppas vi alla inleder det utan incidenter i trafiken.