På ett område från Hallhult utanför Nässjö till Dalby söder om Sävsjö har sedan sent i somras sexton älgar hittats döda eller avlivats efter skyddsjakt med polistillstånd.

– Symptomen är desamma i samtliga fall. Älgarna insjuknar i kraftig diarré, de magrar och dör slutligen utmärglade, säger Gösta Karlsson och tillägger.

– Jag har följt en ko i en månad och sett henne flera gånger i veckan. Hon var kraftigt avmagrad och hade väldig diarré. Hon är en av två älgar som skjutits med tillstånd av polis i vårt område, säger Karlsson som inte vill se djuren lida.

Annons

Han konstaterar att det verkar vara mest älgkor som drabbas. Av de 16 kända djuren var det bara två tjurar.

– Som pensionär har jag ju tid att engagera mej i detta och jag har på eget initiativ ringt runt och skaffat information i jägarkretsar. Det är ju förvånande att vare sig länsstyrelsen eller Svenska Jägarförbundets konsulenter tagit tag i problemet.

– Man skulle ju önska att det fanns en sambandscentral eller åtminstone en telefonsvarare dit jägare kunde rapportera sina iakttagelser så att man får underlag för en bedömning, säger Gösta Karlsson. Han tror att det finns ett stort mörkertal.

Karlsson har själv skickat in prov från en död älg till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, men svaret var att man inte kunde hitta något fel.

Hos Svenska jägarförbundet på Skedhult utanför Eksjö mottog jaktvårdskonsulent Benny Nilsson i går beskedet om de 16 döda djuren i delar av Nässjö och Sävsjö kommun med förvåning.

– Det låter mycket, sa Nilsson som lovare undersöka saken. Han berättar att det ibland händer att älgar och rådjur visar de aktuella symptomen och det vanliga beror på ändrad diet under hösten, exempelvis tillgång på raps.

Oro