Fast i ett pressmeddelande påstod SSU först tvärt om - att Nässjö var bland de sämsta i landet.

"Chansen till ett schysst sommarjobb är ett lotteri" skrev Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund och skickade ut pressmeddelande till landets media.

Där uppgavs att Nässjö var en av de "10 sämsta kommunerna" på sommarjobb till ungdomar.

Hur kan det ha blivit så här tänkte vi och ringde upp SSU.

— Eh, det blev lite fel här i pressutskicket, svarar Pavlos Cavelier Bizas, pressekreterare på SSU.

Jaså?

— Ja, det ska vara tvärtom...

Ojdå, så Nässjö tillhör de tio bästa i landet?

— Ja, just det.

Lönen i fokus

SSU brukar årligen hålla koll på landets kommuner och se hur de sköter sig i ersättning och annat till sommarjobbade skolungdomar.

Den här gången valde de att koncentrera sig på lönen och mejlade till samtliga landets kommuner frågan om hur mycket de betalar i timmen till ungdomar i sommarjobb eller feriepraktik.

— Alla har inte svarat, men de flesta. Vi har även kollat på några andra variabler, bland annat hur många ungdomar som får sommarjobb i varje kommun och om kommunen ifråga samarbetar med fack och näringsliv om sommarjobben. Men främst är det lönen, som rangordnat kommunerna.

Annons

I själva undersökningen, som SSU skickat med är det ingen felskrivning utan där framgår helt riktigt att Nässjö är en av de kommuner, som betalar mest till ungdomarna.

Det var när pressmeddelandet gick ut, som rubrikerna "10 bästa kommunerna" och "10 sämsta kommunerna" kom på fel plats. De som anges vara de bästa är alltså sämst.

Högst i Vara

Bäst på att ersätta ungdomarna ifråga om lön är Vara kommun, som betalar 122 kronor i timmen.

Nässjö kommer på sjunde plats i landet med 107 kronor i timmen.

Sämst i landet uppges Östersund kommun vara - där får ungdomarna blott 57 kronor i timmen.

På tio sämsta-listan återfinns även Hultsfreds kommun med 63 kronor och Boxholms kommun med 66 kronor i timmen.

När det gäller feriepraktik uppges Nässjö inte vara lika generösa - här är ersättningen endast 50 kronor enligt SSU.

"Inför en garanti"

SSU anser att det är för stor skillnad mellan landets kommuner och föreslår att en nationell sommarjobbsgaranti ska införas.

"Årets undersökning visar precis som tidigare år att det finns stora skillnader mellan kommunerna, både vad gäller lön och ersättning, erbjuden arbetstid samt antal erbjudna jobb eller platser. Nytt för årets undersökning är att den visar att skillnaderna i lön beror på kommunernas socioekonomiska sammansättning" skriver SSU.

"En nationell sommarjobbsgaranti skulle hjälpa ungdomar som vill få in en fot på arbetsmarknaden genom erfaren­heter och kontakter, samtidigt som den är omfördelande: de med svagast kontaktnät till arbetslivet hemifrån får samma möjligheter som de med starka kontaktnät" framhåller SSU.

23 procent av kommunerna har garanti för feriepraktik och enbart 14 procent för sommarjobb. En femtedel av dem som söker får inget sommarjobb.