Det tycker Nässjöbon Ztig Åström, som engagerat sig i frågan.

I unga år var han ofta vid Adela udde och tog sig ett dopp i sjön i en tid då det fortfarande var en populär badplats.

Med tiden blev platsen mer ett tillhåll och skrämde iväg många av badarna från sjön.

"Verkar helt ok"

Nu är det emellertid meningen att sjön och området ska få sin renässans.

Nässjö kommun har, som vi tidigare presenterat, stora planer för området, vilket har rönt uppskattning och positiva tillrop från Nässjöborna, som saknar en central badplats i staden.

— En del av kommunens planering verkar ju helt ok, tycker Ztig Åström och det är högt betyg av en infödd Nässjöbo, som långt ifrån alltid gillar nymodigheterna som kommer.

Behåll badplats

Det enda som Ztig Åström, och flera med honom som han säger, har hakat upp sig på är att kommunen vill flytta badplatsen till ungefär motsatta sidan av sjön. Till ett område vid sjön kallat "Sandviken". Där planeras för sandstrand och nya omklädningsrum.

Kommunen anser att "områdets attraktivitet" skulle kunna förbättras genom att satsa på området runt Vattenverksgatan så att befintlig bebyggelse binds ihop med sjön. "En flytt av badplatsen skulle kunna öka den sociala insynen" står det i planprogrammet för området kring sjön.

Annons

— Gamla badplatsen Adela udde har en fin toalett. Det som är synd är att folk sprungit omkring och eldat upp omklädningsrum, säger Åström. Det enda som nog hjälper är att bygga dem i betong. Lite graffiti får vi väl stå ut med.

Faktum är att ett par nya, mindre omklädningshytter i stenmaterial, redan finns på plats och används av de som besöker badplatsen.

Belysning bra

Åström menar på att det räcker med en hjullastare full av fin badsand, så går det att anlägga en sandstrand mot sjön.

— Kommunen har ju redan berättat att belysning ska upp runt sjön och det är strålande. Då blir det upplyst och mer tryggt promenadstråk runt sjön.

Handskerydssjön är en lysande pärla i Nässjö, väl värd att bevara och utveckla, menar Åström.

Vill se camping

Han för också fram idén om en camping vid Handskerydssjön.

Nässjö kommun har i sitt förslag skissat på en uppställningsplats för husbilar eller husvagnar.

— Nässjö behöver egentligen en campingplats, vi har ju inte ens ett vandrarhem i stan att erbjuda. Varför inte planera en camping vid sjön, då får camparna nära till stan och det blir ökad närvaro vid sjön. El och vatten behövs förstås till att börja med, men det går väl att dra fram.

Nässjö stad skulle med en central camping kunna få mer turister att stanna till i Nässjö om somrarna.

— När vi har denna möjlighet vid Handskerydssjön borde den tas tillvara, anser Åström.