Emma Hult, Jönköping, toppar som väntat listan. Hon sitter i riksdagen på det mandat Miljöpartiet har i länet sedan länge.

Valberedningen hade inför valkonferensen tagit fram en länslista med förslag på 18 namn till riksdagen. Rikard Salander återfanns på plats åtta på listan. Men lyftes kraftigt uppåt av valkonferensen, då det stod klart att plats nummer två var ledig till följd av ett avhopp.

Annons

— I Nässjö är Rikard ett välkänt MP-namn. Han sitter med i bu-nämnden och fullmäktige och har bland annat gjort sig känd som en duktig talare, säger Märit Strindberg, kommunikatör och valsamordnare för MP i länet.

Ombuden på valkonferensen enades till slut om 19 namn på riksdagslistan med Emma Hult i topp. Därefter följer Rikard Salander, Nässjö, Mihai Banica, Gislaved, Etelka Huber, Nässjö, Mert Cimen, Nässjö, och Monica Persson, Gnosjö.

— Valet av Emma som förstanamn var enhälligt. Som helhet innehåller listan inga större överraskningar, menar Märit Strindberg.

Regionlistan inför valet toppas av Sibylla Jämting, Aneby, som sedan en tid tillbaka leder MP-gruppen i regionfullmäktige. Även hon valdes enhälligt. Tvåa på listan är Erik Hugander, Jönköping. Därefter följer Monica Persson, Gnosjö, Jon Heinpalu, Jönköping, Etelka Huber, Nässjö, Mihai Banica, Gislaved, Kerstin Klasson, Habo, och Jörgen Skärin, Värnamo.