Det är mitt i sommaren och Elias Habibson har semester från salongen på Postgatan. Men en snabb pratstund hinner han med innan han ska hem och packa inför utlandssemestern. Till höger på väggen innanför dörren hänger det fjorton diplom och brev inramade i guld. I mars kunde Elias hänga upp det sista brevet som går att erhålla inom frisöryrket.

— Man känner sig ju lite stolt, säger han och tittar på ramarna som bland annat är gesällbreven i frisör- och barberaryrkena och det senaste, Mästarbrevet. Han är den yngste frisören genom tiderna som har erhållit alla tre breven.

Han är också ensam i Nässjö om att ha tre breven och dessutom tror han att han är den enda i Jönköpings län som klarat av dem. För att få Mästarbrevet ska det första gesällbrevet vara avklarat, saxen ska ha suttit i handen ett visst antal timmar och teori- och praktikprov ska bli godkända.

”Håret växer”

I omkring tio år har Elias arbetat som frisör och fick sin grundutbildning i Jönköping på gymnasiet. Med de 20 000 timmarna i bagaget var det tidsmässigt inga problem att få det sista hantverkarbrevet.

— Jag låg flera tusen timmar över gränsen, berättar han och förklarar att han genom åren inte har haft särskilt många semesterveckor.

Annons

Salongen ”Trend by Habibson” har han haft i fyra och ett halvt år och idag är de sammanlagt fyra frisörer som arbetar där. De expanderar och i november anställde han de andra tre och kan på så sätt vara en ledare för sina anställda. Dessutom behöver han inte stänga två veckor under sommaren för att få semester, nu är den alltid bemannad medan många stannar kvar i stan.

— Håret växer ju på sommaren också, säger han och småler.

Nässjö utan tvekan

När Elias startade salongen i början av 2013 hade han samlat på sig erfarenheter i både Vetlanda, Jönköping och Stockholm. Vad det gällde stad att starta eget i var det ingen tvekan, han ville komma hem.

— Det var naturligt att komma hem, jag är en Nässjöson, menar Elias och berättar att han bott här sedan han var 9 år gammal. Beslutet att starta eget, i Nässjö, är något av det bästa han gjort.

Efter de otaliga timmar som han arbetat går det räkna ut att han brinner för det han gör.

— Jag ser det inte som ett jobb, jag älskar det jag håller på med, vilket han tror underlättar mycket.

Förutom tiden han spenderar på salongen, frilansar han också. Han åker runt för att träffa och utbilda andra frisörer i samarbete med hårvårdsvarumärket Schwarzkopf och ser det som en jättehärlig kombination. Resten av tiden är han också ute och tävlar i Sverige och utomlands men tycker det är bra att ständigt kunna utvecklas på olika sätt.

— Det är ett yrke där man aldrig blir färdigutbildad och jag gillar utmaningar, att inte ha sitt trygga fotfäste, avslutar han.