I den aktuella nomineringen är det inte själva bakandet som står i fokus, de tävlingarna heter Årets konditor eller Årets bagare.

Fokus på själva företagandet

– Här läggs främst vikt på företagandet som sådant. Hur man driver verksamheten framåt med fokus på lönsamhet och ledning. Men för all del, även lite på utbud och kvalitetstänk, säger Markus Ekelund.

Syftet med tävlingen, enligt Ekelund, är att lyfta företagandet i branschen som brottas med stora lönsamhetsproblem.

– Det räcker inte att vara duktig på att baka utan vi måste kunna så mycket mer för att framgångsrikt driva ett bageri.

Branschen sysselsätter många människor på liten omsättning, framhåller han.

– Vårt konditori sysselsätter i dag 19 årsanställda och då är nio av dem i produktion som kunden aldrig ser. Hälften av våra intäkter går till löner och kostnader kring personal. Tror inte det är så många som tänker på det när man fikar eller köper hantverksbröd.

Markus Ekelund åker på fredag 31 augusti till Malmö, där finalen i tävlingen om "Årets företagare" i bageribranschen avgörs.
Foto: Christer Undfors

Markus är precis hemkommen efter en dag på Formex-mässan i Stockholm.

– Vi har ju lite olika grejer till försäljning i konditoriet, det var mest för den skull som jag var på mässan och kollade in lite nya trender, berättar han.

Fint förstapris står på spel

Nu ser han fram mot finalen av tävlingen "Årets företagare" i bageribranschen. Fredagen den 31 augusti är han på plats i Malmö, där en branschmässa hålls innan det till kvällen är dags för middag och prisutdelning.

Annons

– Jag är verkligen glad och stolt över att vi är nominerade. Inte bara för att det är tredje året i rad till final utan även att vi är topp tre av Sveriges cirka 5 000 bageriföretag, säger han.

Förstapriset går inte av för hackor: 50 000 kronor, som ska användas till att utveckla företaget i någon riktning.

– Om vi skulle vinna har jag en idé om vad vi ska använda pengarna till, säger han utan att vilja avslöja till vad.

Markus och hustrun Linda Ekelund har i drygt tio år varit ägare till Thimons konditori, som finns etablerat i Nässjö och Aneby. Tidigare även i Eksjö, men det konditoriet är sålt till en tidigare anställd.

Finalister i "Årets Företagare" i bageribranschen 2019 är: Lanemo Konditori i Linköping, Thimons Konditori i Nässjö och Aneby samt Valhallabageriet i Stockholm.