Nässjö arbetarekommun har lämnat namn på kandidater som kommer att diskuteras vid en första valberedningsträff med länets tretton kommuner imorgon, torsdag.

Gerd Möller är ordförande för S-valberedningen i Nässjö. Hon berättar att man satsar på två unga politiker. Den ena är Anna Franzén, Grimstorp, som är ordförande för SSU i distriktet Jönköpings län.

— Hon tog studenten i våras och har varit politiskt aktiv tre, fyra år.

Anna Franzén var med som ombud vid partikongressen i våras.

Ännu en ung politiker kring tjugo år är Isak Öhrlund, Malmbäck. Han studerar för närvarande, enligt Möller, och hade ordförandeposten för SSU innan Anna tillträdde tidigare i år.

Den tredje kandidaten som Nässjö arbetarekommun för fram är Sara Lindberg, Nässjö. Hon är egenföretagare och driver Friska arbetsplatser.

Annons

De här personerna konkurrerar om placeringar på riksdagslistan med ytterligare namn från andra kommuner. Gerd Möller säger att det brukar vara cirka 35 namn.

Det är inte troligt att de får en placering som ger dem chansen att bli riksdagsledamot efter valet 2018.

— De får se det som en ära att vara med. Går det senare bra för dem kan placeringen ändras vid kommande val.

Nässjö arbetarekommun har också uttryckt sitt stöd för partiets nuvarande riksdagsledamöter från länet som är Johanna Haraldsson och Thomas Strand.

Helene Petersson har meddelat att hon inte ställer upp för nyval.

— Här pågår en diskussion vem som ska ersätta henne, säger Gerd Möller.

Listorna till riksdagsvalet fastställs den 2 december vid en särskild valkonferens.

När det gäller listan till Regionfullmäktige så är det ny mandatindelning för nästa år som väntar. Förslaget är att länets sju valkretsar minskas till tre. Höglandet blir en av dessa valkretsar med Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda kommuner.