Japp! Så var det dags för en av årets stora idrottshändelser – Super Bowl. Denna gång med New England Patriots och Atlanta Falcons. Sånt får man helt enkelt inte missa.

För många svenskar är amerikansk fotboll ingen hit. Det är svårt att förstå, anser många. Sporten är tröttsam, eftersom så många pauser ingår. Och varför heter det fotboll? Det är ytterst sällan som bollen berörs med fötterna.

Å andra sidan. Reglerna går att lära sig, liksom finesserna. Någon tänkare sa att USA:s skarpaste hjärnor står att finna på Harvarduniversitetet och bland quarterbacks i amerikansk fotboll. Huruvida detta var vetenskapligt belagt kan jag inte intyga, men utan en intelligent quarterback står sig ett lag slätt.

L har aldrig förstått sig på amerikansk fotboll. Jag har försökt förklara reglerna för henne, men det tycks inte ha fastnat. Alltså får jag sitta här i min ensamhet och avnjuta ett historiskt ögonblick.

Nåväl. Det är midnatt och matchen kan börja. Tre välklädda män sitter i studion och analyserar. Föga intressant. Strax går kameran in på stadion i Houston där ungefär 100 000 åskådare befinner sig.

Jag håller på New England Patriots. Något lag måste man ty sig till, annars blir matchen inte riktigt spännande. New England Patriots kommer från Boston och har en quarterback vid namn Tom Brady. Han anses vara den bäste av dem alla.

Annons

Egentligen är Green Bay Packers mitt favoritlag. Det hör hemma i en liten ort i Wisconsin och ägs av sina medlemmar, till skillnad från övriga lag som har stenrika magnater bakom sig.

Strax efter midnatt drar matchen igång. Det går inte så bra. Jag tröstar mig med ett glas äkta bourbon. Sen går det sämre. Åtminstone för New England Patriots. Den intelligente Tom Brady slänger iväg bollen lite hur som helst. Illa.

En sån skön soffa vi har i tv-rummet. Nu står det 28-3 till Atlanta. Klockan är två. Synd att ge upp. Halva matchen är kvar. Men visst är det hopplöst? Hur ska ett lag kunna ta upp ett sånt försprång?

Dags för reklam. Mycket reklam. Soffan är väldigt mjuk. Jag tror att jag lägger mig ned. Man kan faktiskt se på tv liggande. Bilden blir annorlunda, men eftersom det sitter tre välklädda män och analyserar gör inte det så mycket. 3-28! Det ska inte gå. New England kommer att förlora. Mycket god bourbon. Makers Mark. Rekommenderas.

Ett grått ljus strömmar in från fönstret. Några snöflingor virvlar försiktigt ned mot marken. På tv:n ser jag reklam för en tandkräm som garanterar extremt vita tänder.

Var är jag? Javisst. Super Bowl. Det gick åt pipan för New England Patriots. Det minns jag tydligt. Tom Brady, varför gjorde du mig detta?

Jag stapplar ner till köket där L sitter med en tekopp och ser oförskämt fräsch ut.

– Hur gick det, frågar hon.

– Inte så bra. New England torskade.

– Konstigt. På tv-nyheterna sa de precis tvärtom. Såg du verkligen hela matchen?

Vissa frågor är inte ägnade att besvaras. Det här var en sådan.

Fotnot: New England Patriots vann Super Bowl efter förlängning, efter formidabelt spel av Tom Brady. Det var första gången i historien som en Super Bowl avgjorts på detta sätt.