Det är knappa dygnet kvar innan invigningen drar igång på Stora torget i Eksjö. I öl- och restaurangtältet där personal från Hotell Vaxblekaregården är i full aktivitet spelas den klassiska schlagerdängan Eloise för fullt från högtalarna.

Arbetet stannar visserligen upp tillfälligt när två polisbilar med sirenerna på äntrar torget.

Men det visar sig att poliserna fått fel adress till sin uttryckning och de lämnar snabbt platsen och torget återgår till ett mullrande ljud från alla hörn och kanter.

Finliret kvardygnet

Telefonen ringer ständigt i Fredrik Carlssons lur. Som projektledare för Eksjö stadsfest i föreningen Fiesta är det mycket att ha koll på.

Annons

– Vi ligger nästan för bra till, nu är vi nere på detaljnivå för att få det som vi vill ha det. Tidigare i veckan har vi byggt scener och tält, nu börjar teknik komma på plats. Det är det där sista finliret nu. Ikväll ska vi testa belysningen så att vi att få ett väl upplyst område.

Biljettförsäljningen tickar på bra enligt Carlsson.

– De indikationer jag har fått är att vi minst möter upp de tidigare nivåers succéer så det ser lovande ut.

Många frivilligarbetare

Gunnel Palmér från Eksjö passar på att köpa några biljetter under torsdagsförmiddagen.

– Det är självklart att gå på stadsfesten. Men det blir bara lördagen den här gången då jag jobbar hela helgen. Hade jag varit ledig hela helgen så hade jag gärna hjälpt till på festivalen, berättar hon.

Eksjö stadsfest hade aldrig varit möjligt utan alla hundratals frivilligarbetare som kommer hjälpa till på ett eller annat sätt under helgen. Det handlar exempelvis om bygg/riv/materielhantering, scenpersonal, artistservice, entrén, funktionärsservice, städ, transport, nattvakt, publikvärd, sätta upp affischer, sälja biljetter, materialhantering.

En av dessa är Sandra Åkesdotter som under veckan sitter i biljettluckan på Södra torget.

– Jag är tillsammans med Rose-Marie Johansson ansvarig för biljettförsäljningen och scanningen. Det är roligt att se hur mycket man kan åstadkomma med ideella krafter. Jag sitter ju lite isolerad här i vagnen men det är fantastiskt att se vad mycket som hänt från när man kommer hit på morgonen till man går hem på kvällen.