— Det här vill vi ändra på, säger Ove Eriksson, ordförande i föreningen Saknade barnbarn.

Föreningen startades i mitten på 90-talet av barnpsykologen Lilian Gottfarb som stötte på många mor- och farföräldrar som inte hade kontakt med sina barnbarn. Föreningen gick lite i stå ett tag men har nu fått något av en nystart och har nu runt 100.

— Jag vet inte om detta är ett växande problem. Det kan vara så att frågan legat under ytan och nu börjat komma fram. För många mor- och farföräldrar är det här något som är belagt med skam och skuld och något man mörkar, säger Ove Eriksson som själv är drabbad.

— Idag måste man stå med mössan i hand och be socialnämnden ta upp ärendet i tingsrätten. Jag nekades, eftersom nämnden inte tyckte att detta tjänade barnens sak. Säger socialnämnden nej så har man ingen rätt att överklaga beslutet, säger Ove Eriksson.

Annons

Han menar att han inte bett om att få umgås med sitt barn, utan med sina barnbarn.

— Jag tycker att vårdnadshavaren har alldeles för stor bestämmanderätt.

Det konstaterar också föreningen i ett remissyttrande i vårdnadsutredningen.

— Vi anser att mor- och farföräldrar ska kunna vända sig direkt till tingsrätten, utan att behöva gå via socialnämnden.

Vad kan man få hjälp med om man vänder sig till föreningen?

— Vi arbetar politiskt för att få till ändringar i gällande regler. Vi vill också avskaffa förbudet om att kunna överklaga socialnämndens beslut, svarar Ove Eriksson.

— Vi tar hand om mor och farföräldrar som mår dåligt, så att de kan lufta sin situation. Vi håller på att bygga upp lokalföreningar i landet där det kan hållas regelbundna möten. Så att man upptäcker att man inte är ensam om sitt problem.

Hur mår dessa mor- och farföräldrar, som inte får träffa sina barnbarn?

— Inget vidare skulle jag vilja säga. Många mår dåligt och inte blir det bättre när samhället försöker sätta krokben för en. Många tar på sig skulden och vågar inte gå ut i offentligheten med detta.

— Vi hävdar inte att alla mor- och farföräldrar har änglavingar, eller inte har någon skuld i det alls. Det finns naturligtvis en del far- och morföräldrar som inte bör träffa sina barnbarn men i de allra flesta fall är det helt normala människor som tycker att de behandlats på ett ojuste sätt. Både av sina barn och av samhället.

Vill du veta mer så gå in på föreningens hemsida www.saknadebarnbarn.se