Det var på morgonen den 7 mars som olyckan hände i bostaden i Norrahammar. Niina hade upptäckt lite damm vid en fläktlucka och stod på diskbänken när hon föll handlöst och slog bakhuvudet i hörnet på ett hörnskåp.

— Jag svimmade och vaknade av att min sexårige son sa att det var blod under mig.

Sonen hämtade telefonen och Niina fördes med ambulans till akutmottagningen på Lönssjukhuset Ryhov. Hon hade ont i huvudet och började känna sig illamående. På sjukhuset röntgades huvud och rygg och en läkare sa att hon skulle sys. Men det blev inget av med det, efter några timmar kom beskedet att hon skulle åka hem. Utan att såret hade undersökts, enligt Niina hade doktorn inte ens lyft upp håret ordentligt.

Kände en grop

— Jag sa till dem att jag kände en grop i huvudet och fick svaret att det var levrat blod. De sa att jag skulle ta en dusch. Läkaren hade gått på lunch och jag tycker inte att jag fick svar på mina frågor. En i personalen sa att jag hade blivit sydd, men jag sa att det hade jag inte alls blivit och då hörde jag ett förvånat oj då, men inte mer.

Annons

Väl hemma duschade Niina men hon mådde allt sämre och en väninna tog henne till vårdcentralen i Norrahammar. Där blev hon väl omhändertagen, en sköterska klippte håret runt omkring och i såret och satte över plåster. På kvällen kände sig Niina yr, hon tappade både tal och minne och åkte till akuten igen. Där sa de att hon fått hjärnskakning men efter tre timmar fick hon åka hem igen.

Skulle ha sytts

Blödningen från hålet i huvudet har fortsatt och såret har regelbundet fått läggas om på vårdcentralen. En vecka efter fallet konstaterade en läkare, enligt Niina, att såret skulle ha sytts från första början.

— De försöker få bort infektionen, men det är osäkert om eller när de kan sy ihop hålet.

Det var en väninna, som arbetar inom vården i Göteborg, som uppmanade Niina att anmäla akutmottagningens agerande som ett fel i vården.

- Nu när jag läser min journal blir jag allt mer tveksam, jag tycker inte att allt stämmer med det som jag upplevt, säger Niina som vill att allt ska utredas ordentligt.

Kan inget säga

Inspektionen för vård och omsorg har ännu inte lagt ut klagomålet till en handläggare och lex Maria-ansvarig läkare Axel Ros har inte fått anmälan till sig. Han kan inte uttala sig om det specifika fallet men säger att generellt sett är det bra att sy sår som passar att sy i tid eftersom det minskar risk för infektion.

- Man får titta på varje skada utifrån hur det ser ut och vi får titta på den här anmälan när den kommer in.