Det är inte varje dag som det kommer en värmlänning på besök. Men det är inte helt ovanligt att folk i Smålandstrakten har fått det den senaste tiden. Jan Nilsson har sedan 2009 åkt runt i stora delar av landet för att se till så att flygfoton, tagna 1963, hamnar där de hör hemma. Tidigare har han besökt Värmland, Dalsland och Västergötland och i sommar är det Småland som gäller.

Tusentals bilder

Michael Triebe, en man som bor i Skåne, hittade för 15 år sedan en samling originalnegativ. Bilderna är tagna av fotografen Gösta Sjöqvist som verkade i Vetlandatrakten. Fotografierna är i gott skick och ser betydligt finare ut än vad många andra bilder gjorde förr som ofta var gula och urblekta.

— Färgerna är precis som om de vore nytagna, visar Jan och plockar fram en pärm som innehåller bilder på det aktuella området, vilket bestämts under vintern. En del av plastfickorna är tomma då det har blivit en del besök på det senaste. Eftersom det blev en näst intill komplett bildserie kring Höglandet bar det därför av till bland annat Ingarp, Mörteryd, Styggstorp, Björköby och Sandsjöfors i sommar.

Michael ska ha hittat tusentals bilder och med hjälp av gamla kartor katalogiserar han var bilderna ska eller kan höra hemma. För åtta år sedan fick Jan själv besök från Michaels ”Bild i bygd”.

Annons

— Det dök upp en bild på min farmor och farfars ställe, säger han och på den vägen är det.

Han tyckte det lät intressant och arbetar sedan dess med att åka runt till folk mellan tre och fyra månader om året, resten av året arbetar han utomlands. När Jan åker ut har han ibland ingen aning om var en del av bilderna ska vara tagna, om det ens är i närheten.

— Folk hjälper till när de får titta i pärmen och kan berätta vem det var som bodde var, berättar han och menar att det har hänt mycket på ställena de senaste 50 åren.

Ett exempel på okänd plats var ett stort hus utanför Eksjö. Det visade sig, på ett av hans besök, att bilden föreställer Eksjö sanatorium eller Lungkliniken, vid Lyckeberg, som revs 1988.

Fått stor koll

Jan får se det mesta som har hänt med gårdarna. Många av ställena var på den tiden igång och det syns ofta betesmarker med djur och uppsatta hässjor. Idag kan husen till och med vara rivna. Det finns ställen som var stora och fina vid fototillfället men idag nergångna och inte alls omhändertagna medan små torp har vuxit och har flera bebyggelser. Genom att åka runt har han fått stor koll på gårdar och dess namn och medger att han minns väl vad ställena han besöker heter.

— Jag känner nästan till närområdet bättre än vad folk själva gör med släkten och sådant, säger han och tycker det är oerhört trevligt att få åka runt och besöka de olika platserna.

— Min filosofi är att varje möte ska vara ett gott möte, förklarar han och ser det inte som huvudsak att få bilderna sålda även om det är den enda finansieringen till projektet ”Bild i bygd”.