På fredagen satte helgens Bomässa igång på Sapa Arena i Vetlanda och redan en timme efter öppning var det fullt med bilar på parkeringen.

— Förra året slog vi besöksrekord på mässan här i Vetlanda med 7 766 besökare. I år hoppas vi också på att hamna över 7 000, säger projektledare Rasmus Eklund.

Han förklarar att bomässan lockar till sig många olika besökare i olika åldrar, men att det framförallt är villaägare som dyker upp.

— Årets mässa har inget uttalat tema, men det blir en del fokus på återanvändning och så är det alltid mycket blommor och trädgård så här på vårkanten, fortsätter Rasmus Eklund.

Brinner för Riddarsporrar

När det gäller just trädgård och blommor så går det inte att missa Larssons Plantskola ifrån Ulricehamn.

Nedanför en stor skylt som annonserar för perenner står två eldsjälar, far och son, som passionerat lär ut allt de kan om de rader av plantor som finns till försäljning.

Lennart Larsson, som driver plantskolan, berättar att han brinner för Riddarsporrar, samtidigt som han visar mig en bild på ett praktexemplar.

Annons

— När den här blommar så ser du det på 40 meters håll, den lyser rakt in i själen, säger han.

Lennart berättar att alla hans plantor odlas på öppen mark, det vill säga inte i växthus. Det gör att växterna klarar sig bättre när de kommer ut i folks trädgårdar.

Borrning efter vatten

En annan utställare som säkerligen kommer att locka många besökare under helgen är Vatten & Borrteknik i Småland som just nu upplever ett stort tryck av kunder som behöver djupborra för att få vatten.

— Det känns lite tragiskt att det går bra för oss när det råder en så pass allvarlig vattenbrist, men så är det och vi hjälper till så mycket vi bara kan, berättar Christer Gustafsson som är tekniskt ansvarig.

Christer berättar att vattenbristen har gjort att företagets borrning efter vatten har gått om borrningen för bergvärme. När det råder ”normala” tillstånd är det tvärtom.

Bönder prioriteras

— Även om det är tragiskt så måste jag säga att jag aldrig fått så positivt bemötande som jag får av mina kunder nu, säger Christer, som har fått många kramar av dem som varit i desperat behov av vatten.

Christer berättar att företagets tre maskiner är i gång i stort sett hela tiden, trots det ligger väntetiden på cirka sex veckor och företaget tvingas prioritera sina kunder efter vem som är i störst behov av vatten.

— Bönder hamnar självklart högt upp på listan, eftersom djuren dör om de inte får vatten. Sedan så tänker vi ju självklart på äldre som kanske har svårt att få tag på vatten på annat håll medan de väntar, berättar Christer.

Oavsett om besökaren har en passion för Riddarsporrar eller en torrlagd brunn så finns det säkerligen någonting som intresserar på Bomässan, för här finns det mesta - bubbelpooler, massagestolar och takläggare blandas med speedway och blomsterbindning.