Det är ett gäng glada grabbar, som återses vid badet, där de tillbringade många somrar tillsammans.

För det var så det började på 60-talet. Det var en rad unga pojkar från Nässjö, som brukade ta sig ut till Gisshultsbadet några kilometer utanför Nässjö.

Där brukade de bada, spela boll och hitta på diverse tävlingar tillsammans. Så småningom utmynnade det i att de skulle bilda en förening, "det celebra sällskapet Gisshultspojkarna", som det står i inbjudan till att bilda föreningen sommaren 1967.

Tolv på återträff

På fredagseftermiddagen dök 12 numera äldre herrar upp för att ses en stund igen. Alla medlemmar från begynnelsen finns inte med, några har gått ur tiden och några hade förhinder.

Men de som kunnat komma är glada att ses igen.

Bowling, en massa snack och en god middag stod på dagsplaneringen.

— Sedan får vi se vad det blir utöver det, allt är inte spikat, menade Jörgen Petersson, som var en av de drivande till att bilda föreningen.

Smeknamn på alla

20 medlemmar var de från början - alla fick de "smeknamn" efter den tidens stora fotbollsspelare. Många av dem var själva aktiva i fotboll på den tiden och därav det stora intresset för fotbollen.

— Några spelade handboll också, man kan säga att det var idrotten som förenade oss, menar Lars-Göran Johansson.

Ur listan från 1967 kan vi läsa: Jörgen "Sormani" Pettersson, Ulf "Torres" Andersson, Lars-Olof "Gento" Engdahl, Gunnar "Beckenbauer" Gren, Bengt "Farkas" Johansson, Gunnar "Seeler" Wallentinsson, Jan-Erik "Bobby Moore" Solberg, Leif "Coluna" Lindgren för att nämna några av dem.

Hettan tog kål

Annons

När de unga grabbarna var som mest i farten på 60-talet skulle de en sommar slå världsrekord i "långplejing" i fotboll - alltså spela fotboll oavbrutet från en fredag kväll till långt in på söndagen. Det blev dock inte någon notering i Guiness rekordbok.

— Nej, det var så varmt den helgen att vi inte orkade utan fick avbryta redan på lördagen, minns Jörgen Petersson. Sommarhettan slog till plus att några grabbar plötsligt var tvungna att sticka iväg och jobba, det hade de inte sagt något om i förväg...

Istället blev det en massa badande i Gisshultssjön kan vi förmoda.

Värdshus och dansbana

Det gamla värdshuset i Nässjö, som låg i bottenvåningen på hotell Högland, var en given och flitigt anlitad samlingsplats för gänget när det begav sig.

Ofta drog de sedan vidare till dansbanan Hotellträdgården i Eksjö, som var den stora attraktionen för grabbar i Nässjö i slutet på 60-talet.

Det var dit de begav sig för att ta sig en svängom och uppvakta.

— Vi var ett omtalat gäng och drog damer ända från Tranås, skryter Gunnar "Attachén" Wallentinsson.

Ofta badade de och spelade fotboll i Gisshult innan de drog vidare till Hotellträdgården.

— På onsdags- och lördagskvällar hängde vi ofta på Hotellträdgården, säger de.

Ibland hände det att någon blev utkastad från dansbanan.

— Men då kunde vi gå i ån och ta oss in bakvägen, avslöjar nu Gunnar Gren.

Ingen fotbollsmatch

Gisshult-iaden var en återkommande tävling med hästskokastning och diverse bolltävlingar. Bland annat att hålla andan under vatten, som alltid vanns av Kent Artursson, som brukade klara upp till två och en halv minut.

För 25 år sedan skrev undertecknad om gänget, som då hade en större nostalgiträff. Den gången fanns även en fotbollsmatch med i dagsprogrammet, en match mot damlaget från Fredriksdal. Men på 50-årsträffen blev det ingen fotbollsmatch.

— Nej, nu tar vi det lite lugnare nu, sade de.