På Hugos husbilar i Vetlanda bygger man husbilar efter kundernas önskemål. Det var vid en mässa på Elmia 2002 som Lasse Arkestedt kom i kontakt med Vetlandaföretaget första gången.

— Om någon skulle bygga en bil åt mig så skulle det bli dem, sa han då.

Hugos Husbilar

Företaget som servar och specialbygger husbilar ägs av familjen Hugosson i Vetlanda. Åke Hu..

Hugos Husbilar

Företaget som servar och specialbygger husbilar ägs av familjen Hugosson i Vetlanda. Åke Hugosson började bygga husvagnar hemma i garaget på sjuttiotalet. I mitten av åttiotalet fick Hugos en förfrågan om att inreda skåpbilar till campingbilar. 1997 övergick bolaget till ett aktiebolag. 2013 flyttade verksamheten till nuvarande lokaler utmed Västerleden.

Och så blev det. Beslutet fattades hemma hos en kompis i Vrigstad för något år sedan. Det är en helt ny skåpbil, en Fiat Ducato, som byggts om till husbil. Den hade inga fönster tidigare och inte heller ingen toalett eller dusch.

Söderut

Den tidigare skåpbilen som Lasse Arkestedt hade saknade alla bekvämligheter, men under fem års tid åkte han till Spanien och Portugal tre månader om året, vintertid.

Annons

Planen var att Lasse, som arbetade på miljö- och statsbyggnadskontoret i Värnamo de sista åren, skulle köpa sig en specialanpassad husbil när han blev pensionär. Idag är han pensionär och bor i Landskrona där han har nära till havet.

Det var en trafikolycka 1975, då han var 25 år gammal, som gjorde honom förlamad från brösten. Trots det rör han sig kanske mer än många andra. För hur många är det inte som talar om att köpa husbil och ge sig ut och resa när de blir pensionärer, och förverkligar planerna? Lasse Arkestedt gör det ensam, men med hunden Hugo som resesällskap förstås.

”Livsviktig”

— Bilen är livsviktig för mig, säger Lasse vars Stockholmsdialekt avslöjar var han är född och uppvuxen.

Han visar upp bagagerummet bak på bilen där cykel och ståstol finns tillgängliga tack vare en lyftanläggning. Eftersom Lasse Arkestedt numera bor i Skåne har han passat på att bo i sin husbil några dagar när han är i Vetlanda för att testa den innan avfärd söderut. Bilen är så pass modern att många finesser sköts med fjärrkontroll och det tar tid att lära sig hur bilen fungerar. Han vill ju inte stöta på problem när han är utomlands.

— Det bästa är utrymmet. och att det finns toalett och dusch, konstaterar han.

— Tänk att vakna på morgonen och se solen gå upp över havet...