Det finns ett brett utbud av vårens kurser hos studieförbundet. I år kommer det finnas allt från klassisk vävning och vattengympa till grunderna i hur en robot och hemautomation byggs.

Dans är något som blir mer och mer populärt. Både unga och gamla gillar att svänga på höfterna, därför hålls kurserna dels i Vuxenskolans lokaler men även på äldreboenden.

Latinomix och vouging är två danskurser som är nya för i år.

— Det känns som att dansen är etablerad i Nässjö, säger Jonna Greider, verksamhetsutvecklare på allmänmarknaden.

Förra årets anställdes en danspedagog som även kommer att fortsätta i vår.

Bygger robotar

Annons

I höstas hölls kursen Makerspace för första gången och den gav positivt gensvar.

Den kursen går ut på att plocka isär gamla datorer för att sedan bygga ihop nya grejer, så som robotar. På den digitala sidan finns även kurser för de som vill lära sig hur mobiler och surfplattor fungerar.

I år vill de även satsa mycket på kurser under dagstid eftersom det finns de som exempelvis arbetar skift och säkert skulle tycka att dagtid passar bättre än kvällstid.

Hälsa och välmående ökar med de flesta sorters yoga under alla tider på dagen. Stick- och virkcafé är också något som växer här på Höglandet.

Skaffa en "språkvän"

Carin Lätth är verksamhetsutvecklare på integration och mångfald och märker en tydlig trend inom språk. "Språkvän" är en ny satsning för året och innebär att kommunen matchar ihop den som anmäler sig med en nysvensk, för att personen lättare ska kunna komma in i samhället och samtidigt få en vän. Tanken är sedan att de kan gå en kurs som Vuxenskolan anordnat eller bara träffas för att prata.

Planeringen började redan i november med att hitta nya kurser och ledare.

— Det är så himla kul i huset när alla kurser drar igång. En kväll kanske det är några äldre i ett hörn och några treåringar i det andra, säger Linda Holst, verksamhetsutvecklare på allmänmarknad.