Begränsningarna av vattenanvändande i Eksjö tätort har varit på plats sedan i december förra året och bland annat förbjudit Eksjöbor att till exempel vattna gräsmattan, tvätta bilen eller fylla på poolen med dricksvatten och i största allmänhet uppmanat till generell sparsamhet. Nyligen stod det klart att vattensituationen förbättrats dock och nu har begränsningarna äntligen spelat ut sin rätt.

— Vi häver begränsningarna från och med onsdag. Vattnet har fyllt på i magasinen igen och avdunstningen är inte så hård. Då finns ingen anledning att ha kvar förbuden, säger Torbjörn Johansson, va-chef på Eksjö Energi.

Fortsatt sparsamhet

Annons

Dock ser han gärna att Eksjöborna, som han berömmer för sin insats under begränsningarna, är fortsatt sparsamma.

— Skapar man ett beteende som sparar vatten så gör det både lite för förbrukningen i plånboken och belastar inte vårt system lika hårt.

Torkan kommer igen

Dessutom, menar han, står man då bättre förberedd för nästa gång det blir aktuellt för begränsningar. För den tiden kommer.

— Vi vet inte när men om man lyssnar till alla klimatrapporter vet vi att intervallerna mellan torka och översvämningar blir allt kortare. Det är oroväckande, säger han.

— Vi får inte luta oss tillbaka och tro att faran är över. Nu måste vi fortsätta jobba framåt.