Eksjö kommun har en del jobb att göra för att få budgeten att gå ihop de närmsta åren. En av åtgärderna som föreslagits av den borgerliga alliansen är att höja priset på maten i kommunens alla restauranger, samt att höja avgiften för trygghetslarm. Under torsdagskvällen beslutade politikerna i kommunfullmäktige att förslaget skulle bli verklighet, men inte utan debatt och delade meningar.

Jämn votering

Annons

— Det här är inget vi är glada över. När pensionärerna äntligen får lite extra i plånboken från statligt håll är det inget vi ska ta ifrån dem på kommunal nivå, sa oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson (S) om trygghetslarmen och fick medhåll av Ulf Svensson (SD).

Frågan fick i slutändan avgöras med en jämn votering, 25 röster mot 20 med fyra röster nedlagda, där stora delar av oppositionen och Sverigedemokraterna yrkade på avslag och senare reserverade sig mot beslutet när höjningen ändå gick igenom.

Att maten blev dyrare var något de ändå hade större överseende med.

— Den höjningen är okej då vi ändå inte lägger oss högre än övriga Höglandet, sa Laitinen Carlsson.

Nya priserna

Avgifterna höjs från och med årsskiftet och innebär att ett trygghetslarm som tidigare kostat 182 kronor i månaden då kommer att kosta 257 kronor i månaden. Matpriserna i kommunens restauranger höjs med tio kronor, från 58 till 68 kronor per portion måndag till fredag, och från 64 till 74 kronor för matdistribution. Matkuponger för vardagar kommer säljas för 64 kronor (tio kuponger för 640 kronor). På lördagar, söndagar och helgdagar kostar varje portion 88 kronor.

Mat