Visst är ett vinterlandskap vackert, men det kan också vara såväl besvärligt som förrädiskt. I synnerhet om man talar väglag och halka. Någon som kan vittna om det är Thomas Johansson, verksamhetschef för akutkliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

— Vi kan inte alltid följa det statistiskt, men vi märker definitivt av en ökning av den här typen av skador i samband med att snön kommer varje år. Andelen ortopedpatienter med frakturskador ökar helt klart. Och även patienter med bröstsmärtor efter snöskottning, berättar han.

Ingen överbelastning

Annons

Eftersom orsaken till skadorna inte följs upp statistiskt kan han inte direkt jämföra med tidigare år. Att det skulle leda till överbelastning av akuten är dock inget patienter behöver oroa sig för.

— Vi hanterar inte fler fall nu än i vanliga fall, för även då varierar flödet av patienter från dag till dag. Det har vi alltid beredskap för. Så klart kan det stocka sig ibland men vi har alltid en beredskap. Och behövs det kan vi också ringa in mer personal.

Undvik helst akuten

Potentiella patienter kan ändå göra sitt bästa för att hålla sig ifrån akuten, tycker Johansson.

— Det handlar mycket om att förebygga. Använd halkskydd som till exempel broddar och var försiktigt. Kan man undvika att ge sig ut i trafiken så gör det, och om inte så se till att ha bra däck och bilar och var ute i god tid så du slipper stressa, tipsar han.

Hit ska du vända dig

Den som behöver ska ändå inte dra sig för att kontakta sjukvården.

— Om man bara skadat exempelvis handleden och det inte är akut ska man i första hand ringa 1177 och få rådgivning. Både stukningar och lättare frakturer tar primärvården hand om. Men har man brutit något och ligger i snön till exempel ska man förstås kontakta en ambulans.