Många svenskar fick uppenbarligen saker de inte ville ha i sina julklappar. På julafton och juldagen lades det in tusentals annonser med oönskade gåvor på säljsajten Tradera.

Annons

— Att så många fler svenskar väljer att sälja vidare sina julklappar i stället för att låta dem stå och damma i ett skåp är positivt. Det märks att det skett en attitydförändring. Man är mindre benägen att låta sina grejer samla damm eller att slänga dem. Man ser hellre att de får ett nytt liv hemma hos någon annan. Och det är ju jättebra för miljön, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera i ett pressmeddelande.

Fler annonser i år

Hela 35 procent fler annonser kom in i år jämfört med förra året.

Bland det som såldes vidare var det några saker som stack ut, nämligen kläder, porslin och glas, mobiltelefoner, väskor, hudvård och parfymer.

— Det är ju alltid en chansning att köpa kläder i julklapp, eftersom alltifrån passform, storlek och stil ska passa den som får plagget. Det kan säkert förklara varför kläder hamnar i topp på listan, säger Sofia Hagelin.

Det kan vara så att en del inte bara säljer nya grejer utan också säljer gamla prylar när de nu fått nya, tror Tradera. Har man fått exempelvis fått ny mobiltelefon kanske man nu säljer den gamla.

Det såldes vidare

Här är listan på vad som såldes vidare på Tradera 24–25 december 2017*:

Kläder och skor 27%

Heminredning 17% 

Mobil, dator och Tv-spel 11% 

Smycken och accessoarer 8% 

Skönhetsvård 6%  

Leksaker 5%  

Övrigt 26% 

*Källa: Tradera.